Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A baloldali kormányok leépítették a hadsereget

2022.08.26. 19:35
Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy Magyarországot egyszerre két jelentős, katonai kockázatokat is tartalmazó biztonsági kihívás érje – fogalmazott a honvédelmi miniszter a magyar haderőfejlesztésről szóló pénteki előadásában a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott arra: a megváltozott biztonsági körülmények között a kormánynak is reagálnia kellett, ezért is fontos, hogy a haderőfejlesztés felfokozott ütemben folytatódjon. Ezt szolgálja a honvédelmi alap, amely egyfelől eszközök beszerzését és hadrendbe állítását, másrészt a személyi feltételek megteremtését jelenti.

A migrációs nyomásról szólva megjegyezte: a honvédség a déli határon támogatja a rendőrséget, és örömteli, hogy megindult a határvadászok képzése. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy megfelelő erejű, kiképzettségű és létszámú erők sorakozzanak fel a határon.

„A rendszerváltás utáni baloldali kormányok leépítették a hadsereget”

Szalay-Bobrovniczky nagymértékű felelőtlenségnek tartja, hogy a rendszerváltás utáni baloldali kormányok a hadsereget mind létszámában, mind képességében leépítették. 2010 után azonban fontosnak tartották a haderő fejlesztését és a korábban teljesen leépített fegyvernemek – tüzérség, harckocsizás – újraépítését.

A honvédelmi miniszter szerint fontos, hogy a hadseregben elegendő katona legyen, ezért az eszközcsere mellett a létszámnövelés is alapja a haderőfejlesztésnek.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett négynapos Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó – „közös gondolkodás Magyarország jövőjéről” – számos előadással és vitával, csaknem száz előadóval várja az érdeklődőket. A rendezvény hagyományosan a jobb- és baloldal közötti érdemi vita színtere is.