Márki-Zay Péter több száz millió forintos amerikai támogatást kapott kampányára

HNT 6413
2022.08.27. 16:25
Néhány hónappal az áprilisi országgyűlési választás után a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból – ezt maga a volt miniszterelnök-jelölt árulta el a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában.

Az országgyűlési választások óta több határidőt is ígért már Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, amikorra nyilvánosságra hozza a teljes kampányelszámolást. A Magyar Hangnak elmondta: nála már ott van a teljes, 42 ezer sorból álló elszámolás, amelyet nyilvánosságra fog hozni „talán már egy héten belül”. Hozzátette: a „magyar történelemben” nem született még ennyire részletes kampányelszámolás, mint amilyen az övé. 

Arra a kérdésre, hogy miért késlekedett ennyit az elszámolás, a politikus azt felelte: hónapokkal a választások után, még június közepén is érkezett egy „több száz milliós” támogatás az Egyesült Államokból, amelyet arra fordított, hogy a kampány utolsó számláit kifizesse. A támogatás egy összegben érkezett, és az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át az MMM bankszámlájára – derült ki a beszélgetésből. 

Ez a szervezet már korábban is hozzájárult a párt működéséhez „három-négy nagyobb tétellel”. A lap kérdésére, miszerint állhat-e Soros György a támogatás mögött, Márki-Zay Péter úgy felelt: „nem hiszem, hogy ő köztük lett volna”. A Magyar Hang megkereste az Action for Democracyt, amely azt felelte a kérdésekre, hogy senkinek nem nyújtott kampánytámogatást – ellentétben a Márki-Zay Péter által elmondottakkal. 

Civil szervezetként támogatták az MMM-et, mert az osztja a demokratikus értékek és elvek iránti elkötelezettséget, és küzd a diszkrimináció minden formája ellen – írta a szervezet a lapnak küldött válaszában. Arra a kérdésre, hogy pontosan mekkora összeggel támogatták Márki-Zay Péter pártját, a szervezet nem válaszolt. 

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Nagy Tamás / Index)