Koszovóba készül Novák Katalin

D NOE20220830008
2022.08.30. 16:02
Novák Katalin köztársasági elnök megbeszélést tartott Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával. A politikus azt is elárulta: szeptember 13-án kétnapos látogatásra utazik Koszovóba.

Novák Katalin köztársasági elnök a hadsereg főparancsnokaként a Sándor-palotában fogadta Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát. 

Mint írta, a parancsnok negyedéves jelentése alapján meggyőződött arról, hogy a magyar emberek biztonságban vannak, ugyanis a honvédség képes feladatai példaértékű ellátására. Kiemelte:

A magyar katonák felkészültek a legváratlanabb helyzetekre is.

Szeptember 13-án kétnapos látogatásra utazik Koszovóba, ahol Kajári Ferenc vezérőrnaggyal, a KFOR-misszió magyar parancsnokával és kint szolgálatot teljesítő katonáinkkal is személyesen találkozik. 

Ismét fellángolt a konfliktus

Mint korábban megírtuk, megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó a határátlépéssel kapcsolatos vitában. Szerbia megszünteti a koszovóiak számára eddig kötelező kilépő- és belépődokumentumokat a határátkeléshez, cserébe Koszovó vállalja, hogy nem vezet be ilyen kötelezettséget a szerbek számára.

Azonban a rendszámtáblákhoz kapcsolódó vitában még nem jutottak dűlőre. Uniós és amerikai kérésre a koszovói kormány visszakozott, és átmenetileg elhalasztotta az új szabályok érvényesítését, amelyek arra kényszerítették a szerb területeken élőket, hogy szerb rendszámtábláikat koszovóira cseréljék.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát a Sándor-palotában 2022. augusztus 30-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)