22. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált

2022.08.30. 19:16
Szeptember 15. és 17. között rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált, amelyen csaknem húsz pálinkafőzde és számos újdonság várja az érdeklődőket. Ez a rendezvény volt az első, amely 23 éve felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését – fogalmazott Varga-Bora Tímea főszervező, hozzátéve: mára a fesztivál oda nőtte ki magát, hogy csaknem az ország összes kereskedelmi főzdéje jelen van több száz pálinkával, és szinte már meghirdetés előtt betelnek a vezetett pálinkakóstolók.

Kiemelte: idén az alma a kiemelt pálinkafajta, ebből készül a nemzeti összetartozás pálinkája is, amelyhez párlatokkal járult hozzá a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és a Muravidék is. Szombaton Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye püspöke áldja meg az összetartozás pálinkáját, amely egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló herendi porcelán butéliákba kerül.

De idén sem csak a pálinkára, hanem a pálinka és a gasztronómia kapcsolatára helyezték a hangsúlyt. Újdonság, hogy két külön belépődíjas mesterkurzust hirdettek: pénteken Gulyás Csaba bartender ad elő, szombaton pedig Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló az éppen 185 éves szivar szó nyomába ered az előadásán, amelyen hatféle párlatot is kóstolhatnak az érdeklődők.

Kiemelt szerepben a vadászok

Ugyancsak újdonság, hogy idén a fesztivál keretében tartják szombaton a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot is. A megyei vadászkamara és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége csapatai aznap vad- és halételeket főznek és kóstoltatnak, emellett vadászati térzenével, agárfuttatással, solymász- és vadhívó bemutatóval színesítik a rendezvényt.

Varga-Bora Tímea elmondta: pénteken hirdetik ki a Brillante-2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményét, amelyre idén 990 minta érkezett. Mint hozzátette: külön kategóriában ismét megmérethették magukat a kereskedelmi főzdék is.

A további programokról szólva elmondta: a közfoglalkoztatási kiállításon 11 önkormányzat mutatja be a közfoglalkoztatási programban előállított kézműves termékeit, szombaton pedig mobilizált kormányablak-ügyfélszolgálat és a kormányhivatal családbarát egészségfejlesztési programja is várja a fesztivál látogatóit.

A szokásoknak megfelelően idén is lesznek koncertek: fellép Demjén Ferenc, Szikora Róbert és az R-GO, a Karthago, a TNT, a Hooligans és a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar – jegyezte meg a főszervező.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta: Gyulán az állandó turisztikai attrakciók mellett hangsúlyt fektetnek az úgynevezett nagy eseményekre is, ilyen a pálinkafesztivál is, amely a város egyik legnagyobb szórakoztató és gasztronómiai rendezvénye.

A pálinkafogyasztás Gyulán közel 300 éves tradíció: báró Harruckern János György 1731-ben alapította a régió első pálinkafőzdéjét a várban.

A háromnapos fesztivál belépődíjas, de valamennyi napon belépőjegy nélkül is látogatható adott időszakokban. A részletes programkínálat a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon tekinthető meg.  • Hírek
  • Megtakarítás