Látványos videón a budavári palotarekonstrukció

2022.09.09. 12:34
A József főhercegi palota felújítása az ütemterveknek megfelelően halad.

Újjáépül József főherceg egykori palotája a Budavári Palotanegyedben. A kastélyt a Várkapitányság megbízásából, a Nemzeti Hauszmann Program keretében építik meg ismét.

A Szent György téri nagyszabású építkezés szakmai kihívása, hogy József főherceg egykori palotáját korszerű építészeti technológiával kell korhűen megépíteni – mondta Molnár Ákos, a kivitelező Magyar Építő Zrt. fő-építésvezetője az építkezést bemutató videóban.

Az egy évvel ezelőtt kezdődött munkálatok a feltárásokkal és a feltárt árkok betömésével kezdődtek, majd indultak el az alaplemez kivitelezési és a liftakna bányászati munkái, mígnem 2022 tavaszán már a szerkezetépítés második szakaszánál tartottak: készültek az alagsori falak, és a liftakna szerkezetépítési munkái is elindultak – írja a magyerepitok.hu.

A közelmúltban, augusztusban újabb jelentős munkafázis kezdődött: a várfal tövében elindultak a próbacölöpözési munkálatok, a szerkezetépítés befejezése pedig 2023 tavaszára várható.

A József főhercegi palotához tartozik egy neoreneszánsz kert és egy istállóépület is, továbbá a vár oldalában létesül az új garázs, ami felett mintegy tízezer négyzetméternyi kert lesz, valamint a Fehérvári rondella és a kapcsolódó várfal is újjáépül.

A palota épülete kulturális, turisztikai és irodafunkciókat lát majd el.