Elindult a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamára

2022.09.15. 12:17
Elindult a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (MKÖ) 2023-as évfolyamára – közölte Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

Fürjes Balázs bejegyzésében arra biztat minden érdeklődőt, hogy jelentkezzen október 15-éig az ösztöndíjprogram 2023-as évfolyamára. Hangsúlyozta: az MKÖ egy valóban egyedülálló karrierindító program, profi stábbal és versenyképes ösztöndíjjal.

Az államtitkár azt írta, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram célja, hogy pályakezdő fiatalok tapasztalatot szerezzenek a közigazgatásban. Ez azért is egy jó karrierlehetőség, mert átmenetet biztosít az egyetem és a munka világa között – mutatott rá az államtitkár.

Az ösztöndíjasok – folytatta – tíz hónap leforgása alatt a szakmai képzések, a kulturális és közösségépítő események mellett érdemi munkatapasztalatot szerezhetnek itthon és külföldön is. Az ösztöndíjprogram nyertesei hét hónapot tölthetnek el egy hazai minisztériumnál az általuk választott szakterületen, három hónapon át pedig külföldön, egy magyar külképviseleten fejleszthetik a nyelvtudásukat és szerezhetnek munkatapasztalatot – Japántól New Yorkig – bárhol a világban.

A program teljes ideje alatt mentor kíséri az útjukat, akihez az egészen apróságoktól kezdve a komoly szakmai kérdésekig bármivel fordulhatnak – ismertette. A nyertesek szakmai kapcsolatokat, barátokat szerezhetnek, „a felvételt nyert 60 fiatalnak közös a története, a tapasztalataik”. Ez olyan bizalmi tőke, amelyre később is tudnak támaszkodni – fogalmazott az államtitkár.

Fürjes Balázs a pályakezdő éveit felidézve kitért arra is, hogy az álláshirdetéseket böngészve a pályakezdő fiatalok gyakran szembesülnek azzal, hogy a munkahelyek többségénél a komoly szakmai tapasztalat felvételi követelmény. Mint írta, ő is járt ebben a cipőben, pontosan tudja, hogy az egyetem kapuján kilépve, friss diplomával a zsebben ezt az elvárást csak nehezen lehet teljesíteni.