Több tízmillió forintot spórolhat a siófoki önkormányzat az új rezsihatározatokkal

2022.09.20. 21:37
A megemelkedő rezsiköltségek miatt a siófoki önkormányzat is arra kényszerül, hogy takarékosabban működtesse a Balaton-parti város közintézményeit, több zenés programot is lemondtak, valamint március elejéig a díszkivilágításokat is lekapcsolják.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere kezdeményezte, hogy a helyi képviselő-testület hozzon létre pénzügyi válságstábot a megemelkedő energiaárak miatti nehézségek enyhítésére. A bizottság azóta megtartotta első ülését, melyen a városvezető arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a városháza nincs jó anyagi helyzetben, a rezsiköltségek elszállása miatt pedig új intézkedések meghozatalára van szükség. Lengyel Róbert tájékoztatása szerint a válságstáb egyetértésével minél rövidebb határidőn belül számos megelőző vagy tehercsökkentő javaslatot, határozatot vezetnek be, valamint készítenek elő.

A helyi önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 fok lesz az előirányzott hőmérséklet – írja a siofok.hu.

A Kálmán Imre Emlékházat október 1-jétől május 31-éig bezárják, valamint a Fő téri Széchenyi-szobor szökőkútja is leáll október 16-ától március 31-éig, ami várhatóan kilencmillió forintos megtakarítást jelent a siófoki önkormányzatnak.

A novemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet nem rendezik meg, testvérvárosi delegációkat végül nem hívnak a rendezvényre, így ötmillió forintot spórolnak meg.

Az éves közvilágítási díj közel három és félszeresére nőhet

A siófoki díszkivilágításokat október 1-je és március 1-je között lekapcsolják, öt hónap alatt ez nagyjából tízmillió forintos megtakarítást eredményez. Az adventi díszkivilágítást is érinti az intézkedések sora, mivel december 16-ától január 2-áig kizárólag a Fő téren, illetve a Fő utcán, a Sió és Széchenyi utcák közötti területen lesznek ünnepi fények és díszek, az egyes városrészekben egy-egy feldíszített és kivilágított fenyő áll majd, ezzel 15,5 millió forint marad az önkormányzati kasszában.

Az elektromos autók öt töltőállomásán egy-egy töltőfejet lezárnak, ezzel együtt a polgármester az illetékes miniszter hozzájárulását kéri, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre való tekintettel ne a városnak kelljen állnia az elektromos járművek áramfogyasztását az autótulajdonosok helyett. Az önkormányzat pályázati úton szerezte be ezeket a járműveket, és pályázati feltétel volt a költségek átvállalása, viszont az év utolsó negyedévében ez mintegy kilencmillió forintos kiadást jelentene a városnak.

A siófoki önkormányzat hivatalos oldala arról tájékoztatott, hogy korábban mintegy 180 millió forint volt az éves közvilágítási díj, ez idén az év végére bőven félmilliárd, sőt akár 600 millió fölé nőhet.