Nincs nagy igény a szociális barnakőszénre Nógrád megyében

2022.09.25. 13:23
Már Nógrád megyében is érdeklődnek a barnakőszén iránt, de kevés a jelentkező a lakosok közül. Drégelypalánk polgármestere jó dolognak tartja a kormány kezdeményezését, de a településen eddig még nem volt jelentkező rá.

Az energiakrízis miatt lakossági barnakőszénigény-felmérést rendelt el a Belügyminisztérium, ám egyelőre sem a várhatóan igényelhető szénmennyiségről, sem annak áráról nem kaptak tájékoztatást az önkormányzatok. 

Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere jó dolognak tartja a kormány kezdeményezését, de a településen eddig még nem volt jelentkező rá. A falu vezetője a Nógrád Megyei Hírportálnak azt mondta, a lakosság nagy része fával fűt, így a szociális tűzifára nagyobb az igény. Jobbágy vezetése szerint sem érdeklődnek az efféle segítség iránt.

Ugyanakkor Mátranovákon sem igényeltek még a barnakőszénből. A polgármester szerint itt is inkább fával vagy gázzal fűtik otthonukat az emberek. Karancslapujtőn azonban van igény erre a típusú tüzelőanyagra.

Amennyiben a kormány biztosítja majd, akkor a helyiek egy része fog élni ezzel a lehetőséggel. Az önkormányzat pedig továbbra is vállalja a koordináló szerepet, esetleg részt vesz majd a házhoz szállításban is, hasonlóan, mint a szociális tűzifa esetében

– hangsúlyozta Baksa Sándor, a település polgármestere.

A felhívás szerint az igényt csak az adott településen élő, barnakőszén-tüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkező lakosok jelezhetik a 2022–2023. évi fűtési szezonra vonatkozóan, a szükséges mennyiséget pedig mázsában kell feltüntetniük.  • Hírek
  • Hírek