Elindult a népszámlálás, eljönnek, ha elmulasztjuk

2022.10.01. 06:43
A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küldött, a válaszadás kötelező. A népszámláláson gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről.

Szombaton hivatalos megkezdődik a népszámlálás, ami az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden személyre és lakásra.

A válaszadás amellett, hogy kötelező, társadalmi érdek is, hiszen a népszámlálásból kinyert adatok a mindennapokat, mindenki jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak

– hívta fel a figyelmet Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a népszámlálás kampányindító sajtótájékoztatóján, még szeptemberben. 

A népszámlálás helyi előkészítéséért és az adatfelvétel végrehajtásáért a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatok jegyzői felelnek a KSH szakmai felügyelete és támogatása mellett. Ők választják ki azt a csaknem 28 ezer számlálóbiztost, akik

azokat a háztartásokat fogják felkeresni, akik nem töltötték ki online a kérdőívet.

Ezenkívül a jegyzők felelnek arról a közel 3200 felülvizsgálóról is, akik a számlálóbiztosok tevékenységét felügyelik majd.

A jegyzőknek a népszámlálás utolsó szakaszában, a pótösszeírás során is fontos feladatuk lesz: azok a személyek, akik november 20-ig sem interneten keresztül, sem számlálóbiztos segítségével nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget ennek a kötelezettségüknek.

Kemény bírság járhat az elmulasztásáért 

Mint arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a statisztikai törvény alapján közigazgatási bírsággal sújtható az, aki kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti, vagy a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi. A közigazgatási bírság összege természetes személy esetében 200 000 forintig terjedhet.

Az adatszolgáltatás folyamata a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan az adott ingatlanban élnek. A kérdőívek online kitöltésére október 1. és 16. között, a nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül van lehetőség.