Győrben újra feltalálták a meleg vizet, itt a megoldás az iskolai fűtéskrízisre

GettyImages-1197308766
2022.10.06. 08:54
Az energiakrízis miatt Győrben több iskolát költöztettek volna egy épületbe, és tervben volt a délutáni oktatás bevezetése is. Ám most úgy tűnik, hogy a győri diákok és pedagógusaik megússzák a tortúrát, miután sikerült ismét üzembe helyezni a 19 éve használaton kívüli helyi termálvizes rendszert, amely már fűti is a győri Bercsényi-iskolát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Győrben a helyi szakképzési központ sajátos módszert dolgozott ki az elszálló energiaárak kompenzálására: úgy vonnak össze helyi technikumokat, hogy az egyik iskola diákjai a másik iskola épületébe költöznek, és a délelőtti műszak mellett bevezetik a délutáni iskolát is. A válságos időszak szülte kényszerű átszervezés forgatókönyve szerint:

  • október 15-től bezár a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum;
  • a Bercsényi diákjai a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumba költöznek;
  • a Barossba járók a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikumba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak;
  • az átszervezés a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskolát is érintheti.

19 éve lekapcsolt rendszer menti meg az iskolákat

Most azonban úgy tűnik, hogy a győri középiskolák megússzák a költözködést. A Kisalföld beszámolója alapján a Bercsényi a maga közel ezer diákjával mégis maradhat a helyén, az oktatás pedig folytatódhat a megszokott munkarendben. A helyi lap arról is ír, hogy a másik két átszervezésre ítélt középiskola is megmenekül.

Mindez annak köszönhető, hogy a Győri Szakképzési Centrum és a Rába Quelle megállapodott a Bercsényi-iskola termálvízellátásának biztosításáról. Sőt, a radiátorok már most működnek a középiskolában. Ehhez arra volt szükség, hogy visszaállítsák a 19 éve használaton kívüli termálvizes rendszert. Végül kiderült, hogy mindez minimális befektetéssel ismét újból beüzemelhető, és már a próbaüzem sikeres volt.

Kovacsics Imre, a Rába Quelle igazgatója elmondta, hogy annak idején kisebb sérelemként élték meg, hogy levágták a cégcsoportot a vezetékről. Most azonban a Pannon-Víz Zrt. munkatársai, akik a rendszer tulajdonosai, és a Rába Quelle szakemberei, a Bercsényi vezetésével közösen elkezdték vizsgálni, hogy életet lehet-e lehelni a levágott kutakba és csőrendszerbe. A projekt végül sikerült, a próbaüzemet pedig a Rába Quelle finanszírozta.

Kovacsics Imre hozzátette: a mindenkori gázárhoz képest olcsóbban biztosítják a Bercsényi ellátását.

(Borítókép:  Marijan Murat/picture alliance/Getty Images)