Meghalt Markó Beáta

2022.10.10. 06:29
Meghalt Markó Beáta újságíró. Az 1957-ben született, liberális elveket valló publicistára a rendőrség talált rá holtan, budapesti lakásán.

Meghalt Markó Beáta, az Amerikai Népszava újságírója – tudatta a lap október 9-én. 

Az 1957-ben született Markó Beáta számos magyar újság munkatársa volt. Utolsó cikke csaknem egy hete jelent meg az Amerikai Népszava hasábjain. Miután nem válaszolt a szerkesztőség üzeneteire és szomszédjai sem látták egy ideje, barátai a rendőrség segítségét kérték, hogy törjék fel a lakását. A hatóság holtan talált rá. A lap azt írja, halálának oka egyelőre nem nyilvános, ugyanis csak a hozzátartozóknak adhatják ki az információkat. 

A liberális értékrendet képviselő magyar sajtó egyik legkiválóbb képviselője, egyéni hangú, fanyar humorú újságírója volt, akinél kevesen látták tisztábban a magyarországi belpolitikai helyzetet. Minden tulajdonsággal rendelkezett, ami egy újságírót naggyá tehet: az igazság megalkuvás nélküli szeretete, abszolút függetlenség és pártatlanság, tisztánlátás és szenvedély

– írta róla a lap.

Az újságíró 2010 után írt cikkeit megkerülhetetlennek tartják a valóság értelmezéséhez. Munkatársai úgy emlékeznek rá, mint aki soha nem kötött kompromisszumot, nem követett véleményvezéreket és nem érdekelte soha, mit gondol más.