Életüket kockáztatják munkavégzés közben a magyar útellenőrök

2022.10.11. 15:15
Az elmúlt egy hónapban a gyorsforgalmi úthálózatok üzemeltetését és fenntartását végző MKIF Zrt. öt autója szenvedett balesetet szolgálatteljesítés közben. Két munkatársuk megsérült, három kocsi pedig totálkáros lett.

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint szeptember 15. óta öt autójukat érte baleset. Legutóbb kedd hajnalban a Gödöllői Autópálya Mérnökség útellenőri autójába hajtottak bele hátulról az M3-as autópályán.

A társaság egyik munkatársa megsérült, őt jelenleg a hatvani kórházban ápolják. Az autó totálkáros lett, miután egy kisteherautó fékezés nélkül belehajtott.

Október 7-én az MKIF Zrt. egyik, az M1-es autópálya leállósávjában álló, terelésben részt vevő autójának bal oldali visszapillantó tükrét vitte el egy kamion, egy másik kamion pedig meghúzta a kocsi oldalát. A cég munkatársai 

az elmúlt egy hónapban öt balesetet szenvedtek szolgálatteljesítés közben: ketten megsérültek, három autó pedig teljesen használhatatlanná, totálkárossá vált.

Előfordult egy olyan eset is, hogy fékezés nélkül hajtottak a terelőfényt folyamatosan használó útellenőri kocsiba, de visszatérő jelenség az is, hogy nem hagynak kellő távolságot a munkát végző autók és munkatársak mellett.

Az MKIF Zrt. honlapján megtalálják a korábbi balesetek képeit, és a körülményekről is olvashatnak.

Több mint 1200 kilométernyi autópálya üzemeltetését végzik

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztusban hozta nyilvánosságra, kik látják el az egyes gyorsforgalmi, fő-, mellék- és belterületi utak üzemeltetési teendőit.

A magyar kormány autópályák üzemeltetésére kiírt koncessziós eljárása nyomán szeptember 1-je óta 1237 kilométernyi gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait látja el az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is üzemeltet 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat.