Szalmonella miatt hív vissza egy terméket a Nébih

2022.10.11. 15:34
Szalmonella lehetséges jelenléte miatt hív vissza a Nébih egy fagyasztott fasírtalapot. A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a feltüntetett azonosítóadatokkal rendelkező terméket.

Visszahívta a forgalomból a KINGA fagyasztott fasírtalapot a termék forgalmazója, szalmonella lehetséges jelenléte miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.

Az 500 grammos és egy kilogrammos kiszerelésű termékeket a forgalmazó Novro Kft. hívta vissza, az érintett fasírtalap tételszáma 25082022r és ren08092022, lejárata pedig 24.06.2023. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az azonosítóadatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.

Hasmenést és hányást is okozhat

A hivatal honlapján azt írta: a szalmonellózis a szalmonellabaktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő egy-két napon belül (6–48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.