Vége az ingyenes teraszhasználatnak, egy vagyont kell fizetniük a vendéglátósoknak

GettyImages-1231926279
2022.10.11. 17:22
Október 1-jével megszűnt a koronavírus-járvány idején hozott veszélyhelyzeti döntés, miszerint a járványügyi vészhelyzet alatt ingyenes használhatták a közterületeket a vendéglátósok. Szombathelyen több vendéglátóhely döntött a terasz felszámolása mellett, ugyanis nem tudják kifizetni a bérlési díjat.

Nagyon sok vendéglátó terasza zárt be az utóbbi időben Szombathelyen, aminek nem csupán az őszi időjárás az oka. Október 1-jével ugyanis megszűnt a koronavírus-járvány idején hozott veszélyhelyzeti döntés, miszerint a járványügyi vészhelyzet alatt ingyen használhatták a közterületeket a vendéglátósok.

A közterület-használati díjat a 2011-ben meghatározottak szerint, változtatás nélkül állapítják meg – mondta el egy jegyző az ugytudjok.hu-nak. Mint írták, a táblázat szerint az utószezonban a legfrekventáltabb helyen nettó 630 forint négyzetméterenként havonta.

A közterület-felügyelet 2022. október 3. (hétfő) napjától kezdve valamennyi érintett közterület-használó figyelmét felhívta a fentiekre. Az üzemeltetők tájékoztatása, valamint a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos ügyintézés a polgármesteri hivatalban 2022. október 3. napjától folyamatosan zajlik

– írta a lap megkeresésére a szombathelyi jegyző.

Azonban sok vendéglátós nem akarja kifizetni a terasz utáni díjat, inkább beszedi a szabadtéri bútorokat. Az Art Cafe Facebook-posztban reagált az üggyel kapcsolatban.

(Borítókép: Friso Gentsch / picture alliance / Getty Images)