Bekérette a budapesti ukrán ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium

D FRI20091008032
2022.10.14. 12:33
A külgazdasági és külügyminiszter szerint fölösleges provokáció történt. A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

Lapunk csütörtökön beszámolt róla, hogy a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését. Potápi Árpád János sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket.

„Viktor Mikita, a megyei kormányzó kiváló ember”

Szijjártó Péter az InfoRádióban kihangsúlyozta: „Az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.” A külügyminiszter szerint ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában.

Most amit leginkább tehetünk, hogy a lehető legjobb kapcsolatot tartjuk fenn a kárpátaljai vezetőkkel. Viktor Mikita, a megyei kormányzó – aki szerintem egészen kiváló ember – nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy magyarok és ukránok békében éljenek együtt 

– tette hozzá a tárcavezető, aki a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben:

Biztos vagyok benne, hogy ő erről nem tudott, az ő józansága, a korrekt megközelítése teljes mértékben ellentétben áll azzal, amit most provokáció szintjén műveltek. Ma az ukrán ügyvivőt be is kéretjük a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozunk ezzel a lépéssel kapcsolatban

– mondta Szijjártó Péter.

A határozat etnikai feszültséget gerjeszthet

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékmű épp Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére 2008-ban a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában az áll, úgy vélik, a határozat nagymértékben hozzájárulhat az etnikai alapú feszültségek gerjesztéséhez mind városi, mind pedig megyei szinten. A szervezet felszólítja a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait, hogy vonják vissza jelen határozatukat.

(Borítókép: Turulszobor a munkácsi várban. Fotó: Friedmann Endre / MTI)