Orbán Viktor elbúcsúzott a magyar hőstől

D  AS20220226002
2022.10.14. 15:09

Október 14-én délben a Dunakeszi temetőben vettek végső búcsút Wittner Mária 1956-os szabadságharcostól. Az Országgyűlés sajtóirodájának korábbi közlése szerint a Dunakeszi temető ravatalozójánál tartott búcsúzást követően a hamvakat szűk családi körben helyezték nyugalomra. 

A szertartás szervezői arra kérték a búcsúzásra érkezőket, hogy kegyeletüket egy szál fehér rózsával róják le. A búcsúztatás a gyászoló család kérésére nem volt sajtónyilvános, kizárólag az MTVA készíthetett felvételeket az eseményről. 

A temetésen Novák Katalin köztársasági elnök mellett Orbán Viktor is részt vett. A miniszterelnök Facebook-posztban is megemlékezett a magyar hősről.

Ha az unokáimnak el kell majd magyaráznom, mit jelent magyar hősnek lenni, akkor az elsők között fogom nekik elmesélni Wittner Mária történetét. Isten nyugosztalja!

 – írta bejegyzéséhez Orbán Viktor.

Az egyik legtöbbet szenvedő forradalmár

Wittner Mária, az egyik legtöbbet szenvedő forradalmár a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, Szent István-díjjal, az Emberi Méltóságért díjjal kitüntetett, Dunakeszi, Csepel és Józsefváros díszpolgára – akiről a volt csepeli Görgey iskola helyén álló megújult parkot nevezik el –, volt országgyűlési képviselő életének 86. évében, szeptember 14-én halt meg.

(Borítókép: 85 éves korában, 2022. szeptember 14-énelhunyt Wittner Mária ’56-os szabadságharcos, a Fidesz volt országgyűlési képviselője – tudatta a család az MTI-vel. A felvétel 2022. február 26-án, az életéről szóló, Wittner és a világ – Wittner Mária, ’56 lángjának őrzője című könyv bemutatóján, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián készült. Fotó: Kovács Tamás / MTI)