Baloldali kormányfőkkel találkoztak az MSZP társelnökei

2022.10.16. 19:23
A párt vezetői saját pártcsaládjuk, az Európai Szocialisták Pártja (PES) kongresszusán vettek részt Németország fővárosában, Berlinben.

Szombaton éjszaka érkezett haza Berlinből az MSZP delegációja, amelyet Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan vezetett – közölte az ellenzéki párt az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

A kongresszus keretein belül alkalmuk nyílt találkozni és egyeztetni többek között Olaf Scholz német, Pedro Sánchez spanyol és Sanna Marin finn kormányfővel, valamint osztrák, német, szlovén, cseh és lengyel testvérpártok vezetőivel.

A megbeszéléseken rendre felmerültek a magyar kormánnyal kapcsolatos jogállamisági kérdések.

A társelnökök elmondták, az MSZP is abban érdekelt, hogy Magyarországra minél hamarabb megérkezzenek az uniós források, hiszen erre nagy szüksége van az országnak, ugyanakkor a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása jogos elvárása az Európai Uniónak.

Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke Olaf Scholznak kifejtette: nagyon fontos, hogy Európa megtartsa saját erejét és egyensúlyát a nagyhatalmakkal szemben.

Tisztújítás is történt a szocialista kongresszuson

A kongresszus új vezetőséget és elnököt is választott Stefan Löfven volt svéd miniszterelnök személyében. Szergej Sztanisev leköszönő PES-elnöknek egyúttal megköszönték a munkáját.

Gurmai Zitát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét hetedjére választották a PES-nőszervezet elnökének, ezzel továbbra is az európai szociáldemokrata, szocialista pártcsalád egyik legerősebb vezetője maradt.

A PES egy szociáldemokrata, szocialista politikai család, ahol a tagszervezetek egymás közti viszonyát a kölcsönös megbecsülés, a tisztelet és a szolidaritás jellemzi. Az MSZP majd 20 éve és továbbra is egyedüli teljes szavazati jogú magyarországi tagja ennek a közösségnek – olvasható a párt közleményében.