Népszámlálás: órákon belül lejár az egyik végső határidő

2022.10.16. 17:05
Vasárnap éjfélkor zárul a népszámlálás online szakasza. A Központi Statisztikai Hivatal szerint nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kitöltést, ugyanis előfordulhat, hogy ismét túlterheltté válik a rendszer.

Már csupán néhány óráig lehet önállóan, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Az idei adatgyűjtés első, online szakasza október 16-án éjfélkor zárul, akik addig nem éltek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel.

Ebben az esetben már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket. A kitöltéshez szükséges belépési kód a korábban kézbesített felkérőlevélben található.

Amennyiben valaki nem kapott felkérőlevelet, a népszámlálás honlapján keresztül ügyfélkapu segítségével lehetősége van belépési kódot igényelni. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, kérheti családtagját, ismerősét, hogy segítsen a kódigénylésben.

A kitöltést nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, a rendszer 0–24 órában működik, és fogadja a kérdőíveket.  

Az adatok szerint jó néhány háztartásban ugyan elkezdték a népszámlálási kérdéseket megválaszolni, de nem értek a végére, kitöltés közben mentették és visszazárták a kérdőívet.

Fontos, hogy ezeket a kérdőíveket se felejtsék el, töltsék ki és küldjék be vasárnap éjfélig. A rendszer folyamatosan, napi 24 órában működik, és fogadja a kérdőíveket.

Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb arány

A népszámlálás október elsejei indulásától péntek reggel 7 óráig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 42,9 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már be kérdőívet.

A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a kitöltési arány (48,8 százalék), a második Pest megye (47,0 százalék), míg a harmadik helyen Fejér megye (46,1 százalék) áll. 

A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 53,1 százalék), a második Székesfehérvár (52,6 százalék), a harmadik Veszprém (50,0 százalék). Budapesten a kitöltési arány jelenleg 46,9 százalék.