Élőlánccal tiltakoznak a szegedi pedagógusok

D1I5338
2022.10.20. 08:11
Elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit, és sztrájkba is kezdenek, ha retorzió éri az oktatás jobbá tételéért kiálló tanárokat.

Huszonhárom szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig több mint 660 pedagógus írt alá egy közös nyilatkozatot, miszerint elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit, és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják, vagy máshogyan retorzió éri az oktatás jobbá tételéért való kiállása miatt. Ma élőláncot tartanak Szegeden, jövő héten pedig az országos sztrájkhoz is csatlakoznak az aláírók – írja a hvg.hu.

Sztrájkba kezdhetnek

A nyilatkozatban azt írják: Szegeden és környékén nem tűrik, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, egységesen állnak ki egymásért!

A lapnak nyilatkozva a nyilatkozatot kezdeményezők egyike, Milodánovics-Hegyi Adrienn szegedi tanár elmondta: 300 kollégájukhoz hasonlóan ők is sztrájkba kezdenek, és közösen demonstrációkkal hívják fel a figyelmet, ha valakit szankcionálnak az oktatásügyi kiállása miatt, és a jövőben más fellépési formákon is gondolkodnak. A nyilatkozat aláírói egységesen lépnek fel az oktatás bármelyik részterületének képviseletében az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a szakképzési centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig, és nem hagyják, hogy megosszák őket.

Az ellenzéki pártok és politikusok után a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteit, illetve egy diákszervezetet kérdeztünk arról, hogy a pártpolitika milyen formában segíthet a szolidaritási akciókban – erről szóló cikkünket itt olvashatja.

(Borítókép: Németh Kata / Index)