Október 25-re sztrájkot hirdettek a buszvezetők

2022.10.21. 13:25
A kért fizetésemelés elmaradása miatt figyelmeztető sztrájkot hirdetett jövő keddre a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Egyelőre a sztrájk feltételeiről sem sikerült megállapodniuk a feleknek. Az előzetes bejelentés szerint október 25-én 14 és 16 óra között nem közlekednek majd a Volánbusz járatai.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett október 25-re. A szakszervezet közleménye szerint 

jövő kedden 14 és 16 óra között nem járnak majd az autóbuszok.

A szervezet tájékoztatása szerint október 19-én, szerdán tárgyalt először a SZAKSZ a Volánbusz Zrt. vezérkarával. Ezen az egyeztetésen közölték a cég vezetőségével: 

az inflációs hatások, a jelenlegi gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiszámlák miatt fizetésemelést kérnek.

A feleknek a követelések teljesítéséről és a sztrájk napján biztosított elégséges feltételekről sem sikerült megállapodniuk, de Dobi István, a SZAKSZ elnöke arról adott tájékoztatást, hogy péntek délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

„A foglalkoztatási szabályokra vonatkozó pozitív változtatási igényünket sem tudtuk elfogadtatni a munkáltatói oldallal, azokkal kapcsolatban még konkrét módosítási időpontot sem kaptunk, így nem maradt más eszköz a SZAKSZ számára, mint hogy bejelentse következő demonstratív lépését” – áll a közleményben.

A Volánbusz felelőssége a sztrájkmenetrend összeállítása

Ugyancsak pénteken Dobi István azt is közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint a Volánbusznak a sztrájk előtt két nappal kell tájékoztatnia az utazóközönséget arról, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt mely járatok közlekednek.

A közlekedési szolgáltatónak megfelelő és eleget tevő menetrendtervezetet kell kidolgoznia, és azt szintén legkésőbb a sztrájk előtt két nappal a lakosság egyidejű tájékoztatásával kell meghirdetnie.

A SZAKSZ szerint – az elégséges szolgáltatást biztosítva – a Volánbusz felelőssége a sztrájkmenetrend összeállítása, ami alapján a szolgálatban lévő autóbuszvezetők ellátják a munkájukat. Ha a Volánbusz nem dolgozza ki és nem teszi közzé a figyelmeztető sztrájk ideje alatt közlekedő járatokat, akkor október 25-én délután két órán át nem járnak a Volánbusz járatai.

A Volánbusz dolgozói október 10-én a közlekedési társaság budapesti székháza előtt tüntettek, ahol azt követelték, hogy idén és jövőre is húsz-húsz százalékkal emeljék meg a bérüket.