Haladékot kaptak a diákigazolvány-tulajdonosok, de nem sokáig örülhetnek

D MTZ20120424006
2022.10.29. 09:08
Meghosszabbított határidővel vehetők igénybe az utazási kedvezmények a lejáró diákigazolványokkal – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Nemrég az Index is írt arról, hogy az előző tanéves diákigazolvány-matricák érvényességi ideje október 31-én lejár, így az utazási kedvezmény is csak eddig vehető majd igénybe vele. 

A köznevelési és felsőoktatási intézmények minden tanévben/félévben érvényesítő matricával látják el a diákigazolványokat, amelyek a felsőoktatásban az első félév végéig, azaz március 31-ig, a köznevelési intézményekben pedig a következő év október 31-ig érvényesek.

Meghosszabbítják a határidőt

A közlekedési szolgáltatók azonban november 30-ig elfogadják a köznevelésben a 2021/2022-es tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2021/2022-es tanév II. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat, továbbá november 12-ig fogadják el a 2022. október 25. és 2022. november 3. között lejáró igazolásokat.

Az Oktatási Hivatal a Technológiai és Ipari Minisztérium közreműködésével arra kérte a közlekedési szolgáltatókat, hogy a fenti határidőig fogadják el a lejáró igazolványokat, valamint az ideiglenes igazolásokat.

A BKV tájékoztatása szerint a közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő nappali és esti tagozatos tanulók a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban menetjegy-kedvezményekkel a meghatározott feltételek szerint utazhatnak.

Az oktatási intézmények levelező oktatásban részt vevő tanulója a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosult kedvezményes menetjegy váltására.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)