Orbán Viktor: Az anyanyelven olvasott ige mentette meg a magyarságot

D MTI20221027014
2022.10.31. 10:23
Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök a Marosvásárhelyi Református Kollégium felújítását ünneplő gyülekezetet hétfőn – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

„Eljött az öröm és a hálaadás ideje, a tetemes mennyiségű munka és a hosszú éveken át tartó küzdelem meghozta gyümölcsét: a Marosvásárhelyi Református Kollégium ismét régi fényében ragyog” – írta levelében Orbán Viktor. A miniszterelnök köszönetet mondott a helyiek kitartásáért, munkájáért és imáiért.

Az ünnepség résztvevőinek címezve szavait úgy fogalmazott, „az első prédikátorok és hitvalló őseik vezérfonalát követve, minden nehézség és cselvetés ellenére tették, amit lelkiismeretük parancsolt”.

A háromfelé tépett haza romokban hevert…

A miniszterelnök szerint „mi, magyarok már akkor a megmaradásunkért harcoltunk, amikor a reformáció Magyarország és Erdély földjére megérkezett”.

A háromfelé tépett haza romokban hevert, a jólétnek és dicsőségnek már szinte a reménye is elveszett, amikor az anyanyelven olvasott és prédikált Ige új erőt tudott önteni az emberekbe. Gyülekezetek és iskolák alakultak, köztük a Marosvásárhelyi Református Kollégium, amely működésének öt évszázada alatt tudósok, tanárok, valamint egyházi és világi vezetők sorát nevelte fel

– írta Orbán Viktor miniszterelnök az MTI szerint.

Ma – folytatta –, amikor a reformáció évfordulóján körbenézünk, ismét azt láthatjuk, hogy református óvodák és iskolák épülnek, újulnak meg Erdélyben. „Ezek az intézmények mind a magyar megmaradás mentsvárai” – fogalmazott.

Közülük kiemelte a most felújított Marosvásárhelyi Református Kollégiumot, ahol – mint írta – ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy a korábban itt nevelkedő neves elődökhöz hasonló, szülőföldjük iránt elkötelezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)