Fontos tananyag, ami kiszorult az oktatásból

2022.11.07. 14:36 Módosítva: 2022.11.07. 14:54
Az intelligenciáért (IQ) 11 milliméternyi agyterület, az érzelmi intelligenciáért (EQ) 16 kilométernyi agytekervény felel.

Érzelmi intelligenciára mindenkinek szüksége van, és talán éppen azért marad el a gyakorlása, mert magától értetődőnek vesszük. Megértéssel és magyarázattal nem adható át, azonban jól fejleszthető, de sok élmény és tapasztalat kell hozzá – írja a SONLINE Somogy Megyei Hírlap.

Az intelligencia jelentősége elhanyagolható az érvényesülésben

Megdöbbentően hangzik, de az IQ mindössze négyszázaléknyi mértékben meghatározó abban, hogy ki milyen karriert fut be. Bár a fejvadászcégek arra is figyelnek, hogy kinek milyen az érzelmi intelligenciája, a mai oktatás mégis döntően, több mint kilencven százalékban kizárólag az IQ használatára koncentrál. Erről a témáról Pécsi Rita neveléskutató, egyetemi docens tart több részből álló előadássorozatot a kaposvári püspökségen, a Csakazértis a Családokért Egyesület szervezésében.

A pedagógiába csupán beszivárog az érzelmi intelligencia, ezért alapvető szemléletváltásra lenne szükség

– vélekedett Pécsi Rita, hozzátéve, hogy az iskolarendszerből kiszorul az érzelmiintelligencia-tartalom, nem mintha a neveléstan és a pszichológia nem hangsúlyozná a fontosságát már évtizedek óta, de a szerkezet, a szemléletmód lassan változik.

Nincs idő az érzelmekkel bíbelődni

Nincs rá idő, sok a tananyag – ilyen és ehhez hasonló magyarázatok miatt az érzelmi intelligencia a pedagógiai gyakorlatba nemigen kerül bele, bár a pedagógia tudományában élénken él. Csak azokban a családokban vagy alternatív iskolákban működik igazán, ahol szembemennek a fősodorral.

Érdekesség, hogy agykutatók szerint az IQ központja egy mindössze 11 milliméternyi terület az agyban, az érzelmi intelligenciának viszont ott van az összes, 16 kilométernyi agytekervény,

mert az érzelmek a tudatos ént és a tudatalattit sűrűn behálózzák, és ha inger éri, megmozdul az egész személyiség.

Ezért van az a pedagógiai vélekedés, miszerint ha a mondandó nem jut be az érzelmi hálóba, akkor az intellektuális oktatást is el lehet felejteni.

Az EQ fejleszthető

Szerencsére az érzelmi intelligencia jól fejleszthető, és ehhez megfelelő kulcs az élmény, a tapasztalat és az azonosulás. Segítség a játék, a zene, a beszélgetés, a színház, az irodalom, a kirándulás, illetve a kíváncsiság, a nyitottság, a lelkesedés és a motiváltság is az érzelmi intelligenciához tartozik.