Bővült a lista, újabb pluszpontokat szerezhetnek a felsőoktatásba felvételizők

B  OB20200504005
2022.11.14. 17:24
Több magyar egyetemen és főiskolán is pluszpontok járnak a munkatapasztalatért. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Gál Ferenc Egyetem is pontokkal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik rendelkeznek releváns munkatapasztalattal. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összes agrárképzésén a legalább hároméves, munkáltató által igazolt munkaviszonyért pedig a maximális száz pont jár.

Az egyetemek és főiskolák 2024-től egyre nagyobb teret kapnak a pontszámok meghatározásában. Az egyházi intézményekben pontok járnak majd a hitéletért, máshol pedig figyelembe veszik a felvételi-előkészítő kurzusok elvégzését, és számos intézményben a releváns munkatapasztalatért is pontok járnak. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Gál Ferenc Egyetem is pontokkal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik pedagógusképzésre szeretnének bekerülni, és rendelkeznek releváns munkatapasztalattal. Az Eduline kiemelte: az ELTE összes tanárképzésén húsz pontot számítanak be a legalább egyéves, köznevelési intézményben töltött munkatapasztalatért. 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig a pszichológia-alapképzés kivételével minden bölcsész, pedagógus és társadalomtudományi szakon maximum harminc pont kapható a képzési területnek megfelelő munkakörben szerzett tapasztalatért.

Nem csak a pedagógusok szerencsések

Ám nem csak a pedagógiai szakterületen jár extra pont a tapasztalatért. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összes agrárképzésén a legalább hároméves, munkáltató által igazolt munkaviszonyért a maximális, száz pont jár, de az Állatorvostudományi Egyetemen is húsz pontot ér a megfelelően igazolt tapasztalat.

De intézményi pontok járnak a műszaki, a gazdaságtudományi, a sporttudományi, a jogi és az orvosi vagy egészségtudományi karok képzésein is. A Semmelweis Egyetemen például plusz húsz pont jár a tapasztalatért. 

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)