Üzemanyag lassacskán lesz a kutakon, de korlátozás is

HNT 9667
250 millió liter kereskedelmi üzemanyagot kell tartalékolni a következő hónapokban ahhoz, hogy az ország kétheti tartalékkal rendelkezzen, és ne fordulhasson elő újra az elmúlt hetekhez hasonló üzemanyaghiány – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Kibeszélő eheti adásában.

Februártól nehézséget fog okozni az üzemanyagok export-import lehetőségének korlátozása, ezért rendelkeznünk kellene olyan biztonságos kereskedelmi tartalékkal, amely bármilyen váratlan esemény esetén hetekre biztosítja az üzemanyag-ellátást. – Erről is beszélt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Index Kibeszélő című műsorában. 

Az éves fogyasztás mintegy 7 milliárd liter üzemanyag, ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 500 millió havonta. Ha azt akarjuk, hogy kétheti tartalékkal rendelkezzünk, ahhoz is legalább 250 millió liter üzemanyag szükségeltetik

– mondta a főtitkár, aki kiemelte, az elmúlt napokhoz hasonló krízis és üzemanyaghiány itthon nem volt, még a rendszerváltás előtt sem. 

Egy ilyen helyzetre nincs gyakorlati tapasztalat, viszont azt meg kell tanulni most, hogyan építhető vissza a piac. Üresek a kiskereskedelmi tárolók a töltőállomásokon, üresek a raktárak, a nagykereskedelmi tárolók, üres a finomító minden tárolója, s emellett vissza kell pótolni a stratégiai készletek hiányzó részét. A szakember úgy látja, a megtermelt vagy az országba beérkező benzin és gázolaj egy jó részét félre kell tenni, és csak a maradék tud a piacra menni azonnali fogyasztásra. 

A benzinkutakon a következő időszakban azonban jelentősen vissza fog esni a vásárlás, mivel a hétvégén „minden spekulatív vásárlás” megtörtént.

Grád Ottó: Ilyen súlyos üzemanyagkrízis a rendszerváltás előtt sem volt

Ezután már a vevők csak akkor mennek a kútra, ha valóban szükségük van üzemanyagra. Ez azonban a töltőállomásokon látványos változást nem fog okozni, mert időre van szükség, amíg a meglevő mennyiséget a meglevő szállítókapacitásokkal kiszállítják.

Egyre több lesz majd az olyan kút, ahol lekerülnek a »Kifogytunk« vagy éppen a »Nem hozzáférhető« táblák. Viszont arra számítani kell, hogy a mennyiségi korlátozások még jó darabig fennállnak majd.

– mondta Grád Ottó.

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomag második része arról szól, hogy azok az országok, amelyek csővezetéken orosz eredetű kőolajat feldolgoznak, a kőolajból származó terméket február 5-étől nem exportálhatják. Grád Ottó szerint ez a tevékenység a régióban, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria vonatkozásában „nagyon intenzív áruforgalom mellett” optimalizálja a piacot.

A pozsonyi finomító kimondottan exportra termel, hiszen a kapacitása lényegesen magasabb, mint amennyi a szlovák piaci igény. Egy jelentős részét már ma is, illetve a múltban is a környező országokban értékesítette, exportálta. A pozsonyi finomító kapacitásainak ilyen okra visszavezethető korlátozása fog nehézségeket okozni

– mondta a szakértő, hozzátéve: az európai piacnak az orosz gázolaj jelentette az alapját, aminek a szállítása befejeződik.

Voltak időszakok, amikor tíz százalékot meghaladó mértékű volt az európai felhasználásban az a gázolaj, ami Oroszországból direkt üzemanyagként érkezett, és keverőkomponensként került felhasználásra. Tehát nemcsak kőolaj hiányzik, hanem termékoldalon is jelentkezik mínusz.

A jegyzésárak azt mutatják, hogy a helyzet Európában konszolidálódik, csökken a Brent típusú kőolaj jegyzésára, de a termékárak is fokozatosan lejjebb esnek. Várható tehát, hogy Nyugat-Európában rendeződik a piac.

A Kibeszélőből kiderül továbbá:

  • a Dunai Finomítón végzett munkálatok mennyiben befolyásolták a kialakult helyzetet;
  • milyen árak várhatók a benzinkutakon;
  • milyen hatása van az extraprofitadónak.

(Borítókép: Grád Ottó. Fotó: Nagy Tamás / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás