Vannak, akik nyerészkednek a szociálistűzifa-programon

2022.12.16. 10:20
A rászoruló családok számára nagy segítség lehet az állami tűzifaprogram, de vannak olyanok, akik igyekeznek pénzzé tenni, sőt egyesek eladásra lopnak.

A szankciós energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociálistűzifa-programnak, amely az 5000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget – írja az Agrárminisztérium egy korábbi közleménye.

A Boon.hu beszámolója szerint már Alsóvadászon is kiszállították a szociális tüzelőt, több mint 320 család juthatott hozzá. Szemán János polgármester a portálnak arról beszélt, hogy nem kis feladat volt ez, hiszen 479 köbmétert kellett eljuttatni a lakókhoz. Voltak azonban olyanok is, akik nem becsülték meg a segítséget.

Igyekeztünk időben gondoskodni, hiszen november végén jött a hideg idő. Már van, aki el is tüzelte a fát, és sajnos olyan is akad, aki eladta. Probléma, hogy nem mindenki becsüli meg az állam és az önkormányzat segítségét

– fogalmazott a polgármester.

Az eset azonban nem példátlan. Egy másik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben a polgármester szintén arról számolt be, náluk is jellemző, hogy a családok eladják a szociális tüzelőt.

A 40-50 ezer forintot érő 1,5 köbmétert 10 ezer forintért.

Azt mondják, ételre kell nekik a pénz. Aztán mennek az erdőbe fát lopni, sőt van, aki eladásra lop. A rendőrök ugyan folyamatosan járőröznek, de mindenkit nem tudnak lefülelni. Ha valakit rajtakapnak, akkor a bíróság pénzbüntetést szab ki, de ezt le is lehet dolgozni az önkormányzatnál közérdekű munkával – számolt be a Boon.hu.

A polgármester szerint ezzel csak neki van baja, hiszen nem tudja milyen munkát találjon ezeknek az embereknek. Mint azt elmondta, ha valaki eladja a szociális tűzifát, akkor két évre meg lehetne vonni tőle a támogatást, de ezzel is csak magának csinálna pluszfeladatot, hiszen bíróságra kellene járnia, hogy bizonyítsa döntése okát.