Azért dolgoznak, hogy legyen minden nap karácsony a gyermekotthonban

Telen nyaron karacsony a Vilagszepnel 01
2022.12.26. 20:56
A karácsony a szeretet és a törődés ünnepe, azonban ez az időszak a nevelőotthonokban élő gyerekek számára a szomorúságról és a magányról szól. Ez ellen szeretne tenni a Világszép Alapítvány karácsonyi kampányával, amelyben az egyszeri adományozás helyett az egész éves törődésre hívják fel a figyelmet.

Magyarországon közel 23 ezer fiatal él állami gondozásban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Többségük épphogy megkapja az általános, anyagi segítséget a nevelőotthonokban, azonban a gondoskodás és a szeretet hatalmas hiány számukra.

A Budapesten működő Világszép Alapítvány 12 éve teremt valódi esélyt az önálló és boldog életre az állami gondoskodásban élő fiataloknak.

Tevékenységük során személyesen a gyerekekre koncentrálnak, óvodáskoruktól kezdve az önálló felnőttkor megkezdéséig. Az intézmény jelenleg hat különböző, II. kerületi gyermekotthon valamennyi lakójának biztosítja azt, amit az otthonok csak ritkán tudnak megadni nekik, azaz valódi kapcsolatot a mentorukkal és más felnőttekkel, akik hosszú távon is jelen tudnak lenni az életükben.

A személyes kapcsolódás útján érzelmi biztonságot, stabilitást, mintákat nyújtanak a gyerekeknek, aminek köszönhetően jövőképük születhet. A komplex programba válogatás nélkül, minden gyerek bekerül a partnerintézményekből, így jelenleg 153 gyerekkel foglalkoznak aktívan, valamint a már kiröppentekkel, akiket az önálló felnőttkorig kísérnek, de azon túl is kapcsolatban maradnak velük. A programban 45 fő önkéntes és 4 főállású, szakértő mentor, valamint 34 fő önkéntes mesemondó dolgozik.

Gyerekek, akik utálják a karácsonyt

A Világszép Alapítvány karácsonyi videója minden bizonnyal az egyetlen karácsonyi film az interneten, ami azzal a mondattal indul: „Én utálom a karácsonyt!”.

Az alapítvány ezen szeretne változtatni az új, „Télen-nyáron karácsony” nevezetű kampányával. Céljuk megteremteni a biztonságos, szerető környezetet otthonaikban.

Ehhez fontosnak tartják, hogy mentoraik bizalmas kapcsolatot kiépítve tényleg családias viszonyokat tudjanak kialakítani. Igyekeznek minél több olyan közös programot szervezni, ahol a gyerekek egész életre szóló élményeket szerezhetnek, és nem kell rossz érzéssel visszagondolniuk később a fiatalkorukra.

Mentoraik közös programok, táborok és foglalkozások segítségével olyan egyéni és csoportos figyelmet szeretnének biztosítani, ami mellett átélhetik a gyerekek, hogy a világ lehet szép is.

Egész éves gondoskodás

A szervezet arra a fontos dologra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes egy másik szemszögből is megnézni az ünnepeket. Ugyanis elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, mégis igaz: 

A KARÁCSONYI DÖMPING ÉVRŐL ÉVRE NEHÉZSÉGET JELENT A GYERMEKOTTHONOKBAN.

Kis túlzással, de a külvilág figyelme egész évben erre a néhány hétre sűrűsödik.

Az emberek többségének ilyenkor jut eszébe, hogy megossza törődését és jó szándékát a rászoruló gyerekekkel vagy felnőttekkel. Természetesen minden segítség jól jön számukra, azonban az állami gondozásban élő gyerekeknek ez megterhelő lehet. Főleg amiatt a kontraszt miatt, amit minden évben átélnek ilyenkor, ugyanis karácsony után következik 350 nap csend és magány.

Nagyon sok gyerek számára a karácsony fájdalmas, mivel pont olyan emlékeket hoz elő, ami minket otthon melegséggel tölt el, de ők ennek a hiányától szenvednek

– mondja Marton Kriszta alapítványi vezető a kampányfilmjükben.

Az alapítvány ennek érdekében arra kéri az embereket, hogy az egyszeri, karácsonyi adományozás helyett, aki teheti, váljon rendszeres támogatójukká, akár csak kisebb összeggel, hogy minden évszakra juthasson elegendő program mindannyiuk számára.

Diófa hirdeti az egész éves törődést

A Világszép Alapítvány a befolyt összegeket a közös programok mellett a Hűvösvölgyi úti épületük kertjében álló diófájára szeretné költeni. Idén karácsonyra a diófát karácsonyfává alakították, de céljuk az, hogy ne csak az ünnepek alatt ragyogjon a fa, hanem egész évben kifejezhessék vele a törődés fontosságát. Így arra készülnek, hogy minden évszakban ünnepelni fognak a feldíszített fa alatt a Világszép Otthon lakóival.

Nálunk egész évben legyen karácsony: a szeretetet, törődést egész évben adjuk oda a gyerekeknek 

– hangzik el a kisfilm végén Wirtz Ágnestől, a Világszép Alapítvány alapítójától.

(Borítókép: Világszép Alapítvány)