Ahogy jött, ugyanúgy el is megy a hidegfront

D NOE20221225041
2022.12.27. 06:25
Valahogy nem akarnak jönni a mínuszok. A tél megviccel mindenkit tavaszias arcával. Délután már újra tíz fok körül lehet a hőmérséklet.

Az álmatlanok érezhették a hidegfront áldásait, de akik teljesen elfáradtak a karácsonyozásban, azok csak innen értesülnek, hogy egyáltalán volt ilyen az éjjel Magyarországon. A tavasz egy kicsit engedett a télnek, de most makacsul vissza akarja venni a terepet. Aki nem szíveli a leghidegebb évszakot, annak ez jó hír, az agráriumnak viszont annál kevésbé, hiszen nem szabad a természet erőit, alakítóit megzavarni.

Ha egy fában elindul a keringés a nagy téli alvást követően (ami még nem is volt igazán), akkor esetleg az egész jövő évi termés láthatja a kárát. Mert azért még nem kell megkönnyebbülni, jönnek még a mínuszok, és a fagyok egy esetlegesen éledő rügyben nagyot tarolhatnak.

Egyelőre azonban ez a veszély nem fenyeget komolyan, az elkövetkező napokban a hőmérő higanyszála nem megy nulla alá.

Kedd hajnalban többfelé valószínű eső, zápor, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható – írja a met.hu. Reggel északnyugaton már csökken a felhőzet, a nyugatira forduló szél hajnalban az északi megyékben megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul.

A déli megyékben marad felhős az ég, ott néhol eső is várható. Másutt napos, gomolyfelhős idő lesz a jellemző, északkeleten futó záporok előfordulhatnak. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 11 fok között valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Korcsolyázók napsütéses időben karácsony első napján a Városligeti Műjégpályán 2022. december 25-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)