Halálra éheztette szarvasmarháit egy férfi Baranyában

2023.01.07. 21:01
A drávakeresztúri polgármester elpusztult szarvasmarhák tetemeire bukkant a Baranya vármegyei községben. A rendőrök később tizennégy tetemet, sok állati maradványt és több, csontsoványra éheztetett marhát találtak a településen. A kegyetlenségért egy német férfi a felelős.

A község polgármestere, Cserdi Zsolt szerint a német férfi sokáig gondosan, tisztességesen nevelte az állományt – bár az már korábban is előfordult, hogy kiszöktek a szarvasmarhák, és lelegeltek mindent, amit csak találtak a faluban. Most viszont a község vezetője ennél sokkal nagyobb problémát talált a telepen. 

Elmentem megnézni, körbejártam a telepet, és még találtam hat vagy hét elhullott marhát. Akkor értesítettem a rendőrséget. A rendőrök kiszálltak, körbejártuk ismét a telepet, és ez a létszám 14 elhullott marhára nőtt

– nyilatkozta az ATV Híradónak Cserdi Zsolt.

Néhány állatvédő megpróbálta megmenteni azokat az állatokat, amelyek még életben voltak. Tehenek és kis borjaik szenvedtek, nagyon rossz állapotban voltak az éhségtől, és inni sem tudtak, mert azt sem kaptak.

Nagy Mónika állatvédő elmondta: „Huszonhat állat van, amelyik még él. Szeretnénk őket elvinni, mert ilyen állapotban nem maradhatnak. Valószínűleg ők is el fognak hullani, ha nem kapnak segítséget”.

Az állatokat azonban egyelőre csak a helyszínen tudják segíteni, ugyanis – megfelelő hatósági engedély hiányában – nem tudják elvinni őket a telepről. 

A rendőrség állatkínzás miatt indított nyomozást. A még életben lévő szarvasmarháknak a Drávakeresztúron élő holland emberek is sokat segítettek. „Este, amikor ideértünk, akkor láttuk, hogy nincs víz, és enni sincs mit az állatoknak. Azonnal hoztunk szénát és több ezer liter vizet” – mesélte egyikük az ATV hírműsorának.