Megdőlt a napi országos csapadékrekord

2023.01.10. 14:35
Kedden egy mediterrán ciklonnak köszönhetően országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott. A Veszprém vármegyei Bakonybélben 71,1 milliméter csapadék esett reggelig, amivel új napi csapadékrekord született.

Amint arról már az Index is írt, kéthavi csapadékmennyiséget is meghaladta a kedd reggelre lehullott eső Bakonybélben, míg másutt az átlagos havi mennyiség dőlt meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Bakonybélben ma reggelig 71,1 milliméter csapadék gyűlt össze, ami új napi csapadékrekordot jelent, méghozzá toronymagasan. Az adott napra vonatkozó csapadékrekord 48,6 mm még 1959-ből, akkor Kemence állomáson mérték ezt.

Ez önmagában meghaladja az átlagos januári csapadékösszeget.

A szolgálat megjegyzi, hogy a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataik.