Halász János: Az előzetesen hittnél is több pénz érkezett külföldről a választások befolyásolására

2023.01.22. 11:25
Halász János szerint sokkal több pénz érkezett külföldről a magyar választások befolyásolására, mint ahogy azt korábban látták.

„A nemzetbiztonsági bizottság már harmadik alkalommal foglalkozott a dollárbaloldal témájával, és a legutóbbi ülésen kiderült, hogy sokkal több pénz érkezett külföldről a magyar választások befolyásolására, mint ahogy azt korábban láttuk” – mondta Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte az ülésen elhangzottak titkosításának feloldását, mert itt az ország szuverenitását durván sértő, példátlan akcióról van szó, és erről minden magyarnak joga van tudni – írja az MTI.

A bizottság támogatta a kezdeményezést, és a testület elnöke – aki a törvény szerint is mindig ellenzéki – is megszavazta a titkosítás feloldását. Arra számítanak, hogy a jövő hét első felében már nyilvános lesz az anyag, amely majd a nemzetbiztonsági bizottság honlapjára is felkerül, akárcsak az előző jelentés.

Halász János kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az előző ülésen kapott tájékoztatásból szembesült azzal, hogy csaknem hárommilliárd forintot utaltak külföldről a baloldalhoz, minden bizonnyal a választások befolyásolására.

Hozzátette: a Mindenki Magyarországa Mozgalom több mint 1,4 milliárd forint értékben intézett utalásokat a DatAdat osztrák anyavállalatának részére. Hozzátette, a DatAdat az a cégcsoport, amely Bajnai Gordonhoz is köthető, meg az ő korábbi embereihez.

Halász János a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) intézett feljelentésében azt kérte, vizsgálják ki, ezért a pénzért ez a cég milyen munkát végzett, milyen valós, számlával bizonyított teljesítés húzódik mögötte, mert „hogyha ez hiányzik, hogyha az nem valós, akkor fölmerülhet a költségvetési csalás megalapozott gyanúja”. Hozzátette, nemcsak a NAV Bűnügyi Főigazgatóságához fordult, hanem az Állami Számvevőszékhez is.