Szakított az Egyesült Államok és Magyarország

GettyImages-1243322529
2023.02.15. 17:08
Az Egyesült Államok megszüntette a közte és Magyarország között fennálló kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, ám annak rendelkezései az idei évre még érvényesek. Jövőre azonban nagy változások elé néznek az amerikai érdekeltséggel rendelkező cégek és magánszemélyek, és nem jó értelemben.

Tavaly júliusban értesítette az Egyesült Államok Magyarországot, hogy felmondja a két ország között fennálló, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.

A megszűnő megállapodás rendelkezései az adó megállapítása tekintetében 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, azaz az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás – tette közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sokáig bizonytalan volt, hogy az egyezmény felmondása mennyire végleges, ugyanakkor a NAV tájékoztatója alapján és a legutolsó amerikai álláspont következtében az egyezmény immár véglegesen felmondottnak tekintendő (2023. végéig szóló türelmi idővel) – fejtette ki Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adó- és jogi tanácsadási üzletágának partnere.

Durván megugrik az osztalékadó

Az egyezmény alatt ha egy magyar befektető amerikai részvényt vásárol tőzsdén, és az után osztalékot kap, akkor az osztalékjövedelem kapcsán 15 százalék amerikai forrásadót kell fizetnie, további magyar személyijövedelemadó-kötelezettség pedig nem is terheli.

Ha viszont megszűnik az egyezmény, akkor 2024-től már 30 százalékos forrásadó terheli a magyar befektetőt, és további 5 százalék magyar személyi jövedelemadó is fizetendő, így

a teljes adóteher 35 százalék lesz.

Az egyezmény megszűnése esetén a kamatból származó jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, amelyet a személyi jövedelemadón túl még 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terhel, egyúttal az amerikai részvényekkel, kötvényekkel bonyolított ügyletek nem minősülnek ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, ami gyakorlatilag ellehetetleníti majd a magyarok amerikai befektetéseit.

Az amerikaiak nem járnak ennyire rosszul

Mivel Magyarország nem vet ki forrásadót a külföldi társaságoknak fizetett osztalék, jogdíj és kamatjövedelmek után, így az ilyen típusú jövedelmek adómentesek – emelte ki a Bagdi Lajos, aki megjegyezte: semmi nem akadályozza meg Magyarországot abban, hogy a jövőben forrásadót vessen ki, ezaltál megszüntesse az egyenlőtlen helyzetet.

(Borítókép: New York. Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)