Magyarországon bukott le az olasz szemétmaffia

2023.02.19. 15:17
Egy somogyi község megbízottjai leplezték le február elején az olasz szemétszállító maffia sofőrjeit. A magyar kamionos román szemétégetőbe vitte volna a Campaniából érkező hulladékot, de olcsóbb megoldásként inkább itthon akarta elásni azt. A rendőrök még időben közbeléptek.

Taszár megbízottjai az olasz maffiának dolgozó magyar sofőröket kaptak el február elején. A Blikk információi szerint ugyanis egy olasz megbízó magyar kamionost fizetett le azért, hogy nagyobb mennyiségű bálázott háztartási hulladékot szállítson. A sofőr úgy tervezte, saját elhagyatott tanyájának területén ássa el a szemetet.

Az ügylet lebonyolítása úgy zajlott, hogy a sofőr felvette a pénzt az olasz cégtől – amely egyébként uniós forrásokból működik – azzal a céllal, hogy egy romániai égetőbe viszi el a szemetet. Azonban a sofőr inkább lerakta szállítmányát Magyarországon, hogy spóroljon a benzinen és az égető díján is. Ha terve sikerült volna, akár 1000 eurós (387 ezer forintnyi) haszon is összejöhetett volna egy fuvarral.

A megbízott sofőrök akkor buktak le, amikor a rendőrök három, Olaszországból érkező kamiont ellenőriztek, amelyek több mint 70 tonna bálázott vegyes háztartási hulladékot szállítottak.

A szemétben a használt pelenkától kezdve a műanyagig, a romlásnak indult élelmiszertől a háztartási vegyszerek maradékáig minden volt. A Blikk információi szerint a szemét Olaszország Campania régiójából származott.

Olaszországban a szemétszállítás nagy üzlet, az önkormányzatok a maffia fedőcégeit bízzák meg ezzel – vagy vesztegetés, vagy zsarolás által –, de az USA olasz bűnözői csoportjai is rátették már a kezüket a legális üzletre

– elemezte a helyzetet az olasz szervezett bűnözés helyzetét jól ismerő nyugdíjas rendőr, Orosz István alezredes, aki hozzátette:

Sokan emlékezhetnek, milyen állapotok voltak Nápolyban pár éve, amikor az önkormányzatok a maffiától független cégeket akartak megbízni a szemét elvitelével, hónapokig nem mert nyúlni senki a hulladékhoz, ott bűzölgött az utcán. A maffia győzött, a szemét eltűnt. Ám a megsemmisítésen is spórolnak azzal, hogy felveszik érte a pénzt előre, és a szállítmány nem érkezik meg a szemétégetőbe. Ezzel hatalmas pénzeket lehet zsebre tenni feketén, a sofőrök is jól járnak.

A taszári sofőr úgy tervezte, hogy eltünteti a szemetet. Saját telkén egy markológéppel akarta elásni azt. A rendőrök még időben leállították a munkálatokat, a szállítóokmányokat pedig lefoglalták.

A 46 éves férfi ellen a Kaposvári Rendőrkapitányságon indítottak eljárást. A rakomány visszapakolásáról és visszafordításáról az illetékes megye kormányhivatala gondoskodott, aminek a költségeit a letartóztatott kamionosnak kell kifizetnie.