Újabb fővárosi gimnázium tanárai bojkottálják az idei érettségit

B TTS20220211002
2023.02.23. 13:36
Vinczellér Katalin magyar–média szakos gimnáziumi tanár bejelentette, hogy a budapesti Veres Pálné Gimnázium 28 tanára csatlakozik azokhoz a pedagógusokhoz, akik nem vállalnak önkéntes feladatot az idei érettségi vizsgák lebonyolításában.

A Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökségi tagja közösségi oldalán azt írta: ez azt jelenti, hogy a tantestület 42 százaléka nem lesz jelen az idei érettségi bizonyos napjain. Vinczellér Katalin tájékoztatása szerint 

az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában és az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt.

Posztjában hozzátette: elnöki feladatokat sem vállalnak a középszintű érettségi vizsgákon.

Tesszük ezt mindaddig, amíg a kormányzat a pedagógusok kilencpontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó

– fogalmazott a pedagógus.

A magyar nyelv és irodalom szakos tanár azt írta, ezzel a törvényes eszközzel akarják jelezni azt, hogy a „látszólagos csend ellenére” a problémák megoldására továbbra sem kaptak egyeztetésen alapuló választ az illetékesektől.

Vinczellér Katalin közölte, hogy a feladatra való jelentkezés határideje május 2-a, így több mint két hónap áll a kormány rendelkezésére, hogy reagáljon valamit érdemben.

Ennyi ideje van arra, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére

– írta a tanár.

Vinczellér Katalin kiemelte: az V. kerületi Veres Pálné Gimnázium tanulóinak 

középszinten való leérettségiztetése munkaköri kötelességük, aminek eleget is tesznek.

Az Index is beszámolt róla, hogy amennyiben nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel összefüggésben, akkor március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

„Miután az Orbán-kormány a sztrájktörvényt semmibe véve nem nevezett meg saját részről tárgyalópartnert, a bíróság a Nagy Márton miniszter vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki, hogy egyeztessen a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságával” – nyilatkozta korábban a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Négy fő követelésük van

Nagy Erzsébet szerint akkor is meghirdetik a határozatlan idejű sztrájkot, ha az egyeztetés kezdeményezése sikertelen marad. A PDSZ szakképzési sztrájkbizottsága a következő követelésekkel állt elő:

  1. Legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is.
  2. A szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot.
  3. A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet.
  4. Önálló oktatási minisztérium létrehozása.

Március 16-a egy szimbolikus dátum, hiszen akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Az Egységes Diákfront már január végén bejelentette, hogy március 15-ére tüntetést szerveznek a fővárosban a Szabad sajtó útján.

(Borítókép:  Branstetter Sándor / MTI)