Fudan-ügyben elutasította az alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság

2023.02.24. 18:04
Az Alkotmánybíróság visszautasította a Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester által benyújtott alkotmányjogi panaszt, amely a Fudan Egyetem építését megakadályozni kívánó helyi népszavazással kapcsolatban érkezett.

Baranyi Krisztina az Alkotmánybíróságon támadta meg a Fudan-beruházás elleni, helyi népszavazást akadályozó bírósági döntést. A ferencvárosi polgármester azt követelte, hogy nyilvánítsák Alaptörvény-ellenesnek, és semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék végzését, amellyel elutasította a helyi népszavazási kérdést a Fudan Egyetemről.

Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz visszautasítását azzal indokolta, hogy

a kérdés „nem felel meg sem a választópolgári, sem a jogalkotói egyértelműség követelménynek”.

A népszavazás kezdeményezői szerint a Fővárosi Törvényszék megsértette a tisztességes eljáráshoz való jogot, a helyi népszavazási kérdés egyértelműségére vonatkozó törvényi kitételt önkényesen, nem az Alaptörvényből fakadó kötelezettsége alapján értelmezte.

Az Alkotmánybíróság közölte, a népszavazási kérdéseket hitelesítő döntéseket az egyértelműség szempontjából nem vizsgálja felül, azt ugyanis alapvetően nem alkotmányossági, hanem törvényességi kritériumnak tekinti.

Azzal, hogy a bírói önkény megvalósult-e, azért nem foglalkozott, mert megítélése szerint kizárólag alkotmányossági szempontú felülvizsgálatra van hatásköre,

a népszavazási kérdések hitelesítését illetően nem tekinthető az eljáró bíróságok felülbírálati fórumának – írja a 24.hu.

A népszavazási kérdésben megfogalmazott kifejezések értelmezésének megítélése a Fővárosi Törvényszék döntésének felülmérlegelését igényelné, amire azonban

az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre, ezért tartózkodik annak vizsgálatától, hogy a Fővárosi Törvényszék döntésében megjelölt érvek megalapozottak-e, vagy az egyes kifejezéseket a bíróság az egyértelműség körében helytállóan értelmezte-e.

Az Alkotmánybíróság indoklásában arra is kitért, hogy az indítványt érdemben nem vizsgálhatta, ezért az alkotmányjogi panaszt visszautasította.

A Fudan-népszavazás és a ferencvárosi kezdeményezés hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.