„Akkor nevezzük jelmezes teadélutánnak” – fakadt ki egy szülő a Ficsak farsangos ötletére

2023.03.02. 06:41
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke szerint az államilag fenntartott oktatási intézményeknek felekezetmentesen kellene működniük, a Tanítanék Mozgalom pedig abszurdnak nevezte a Fiatal Családosok Klubjának azt a felvetését, hogy ne legyenek farsangi rendezvények nagyböjt idején.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) hamvazószerda alkalmából arra kérte a köznevelési intézmények vezetőit, hogy ne szervezzenek farsangi mulatságokat a nagyböjti időszakban.

Tájékoztatásuk szerint az egyesülethez több szülői bejelentés is érkezett arról, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, „amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”.

Kiemelték: a farsangi időszak több hétig tart, így megvalósítható és fontos lenne, hogy a köznevelési intézmények a tanév tervezésekor erre is tekintettel legyenek. A Fiatal Családosok Klubja ennek érdekében arra kérte a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy hívják fel az intézmények figyelmét is ezekre a szempontokra.

Az ünnepeink mélységét, valódi tartalmát, a kereszténység gazdag és éltető hagyományát úgy tudjuk továbbadni gyermekeinknek, ha mi magunk is komolyan vesszük azokat, és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje

– fogalmazott közleményében az egyesület.

A Tanítanék Mozgalom abszurd ötletnek tartja a Ficsak kérését, és hozzájuk hasonlóan a Pedagógusok Szakszervezete is bírálta az egyesületet, amely szerint szabályozni kellene azt, hogy mikor lehet farsangi mulatságokat szervezni.

A PSZ alelnöke szerint figyelemelterelés zajlik

A Magyar Hang megszólaltatta Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezete alelnökét is a Ficsak felvetésével kapcsolatban, aki azt nyilatkozta, hogy az államilag fenntartott oktatási intézményeknek felekezetmentesen kell működniük, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az alkotmány biztosítja mindenki számára a vallásszabadságot.

Ez a javaslat a katolikus előírásoknak vagy a keresztény előírásoknak felel meg. Akkor ez alapján a zsidók kérhetik azt, hogy péntek déltől ne legyen tanítás az állami iskolákban?

– fogalmazta meg kérdését Totyik Tamás, aki szerint a Ficsaknak inkább a pedagógushiányról kellene érdeklődnie a kormánypárti politikusoknál. A PSZ alelnöke hozzátette: az egyesület célja a figyelemelterelés lehet. Azt mondta, a közoktatásnak jelenleg nem az a legnagyobb problémája, hogy mikor, milyen szempontok figyelembe vételével rendeznek farsangot az iskolákban.

Totyik szerint ebben az időszakban fideszes vezetésű településeken is tartanak farsangi rendezvényeket, majd hozzátette: ezeket az alkalmakat soha sem kötötték vallási előírásokhoz. Beszélt arról is, hogy nem kell félniük az intézményvezetőknek, egyszerűen csak nem farsangi rendezvénynek, hanem iskolai bálnak, vagy bármi másnak kell nevezni ezeket az eseményeket, és akkor nyugodtan meg lehet tartani azokat. „Ne felejtsük el, egy kisebbség akaratát akarják rákényszeríteni a többségre, mert a magyar társadalom jelentős része nem vallásos” – mondta.

A lap a Tanítanék Mozgalmat is megkérdezte az üggyel kapcsolatban, de ők szűkszavúan csak annyit válaszolták: „Nem gondoljuk, hogy véleményeznünk kellene egy ilyen abszurd ötletet”.

„Akkor hívjuk jelmezes teadélutánnak”

Megkerestek nyilatkozati joggal nem rendelkező óvónőket is. Volt köztük önkormányzati működtetésű intézményben dolgozó, vallását gyakorló katolikus és ateista is. Utóbbiak a farsangi zsúrok szabadon megrendezhetősége mellett érveltek.

Egy fővároshoz közeli óvoda szülői munkaközösségének tagja, akinek a gyermeke a Katica csoportba jár, a következőket mondta:

Ezek a gyerekek nem tudnak semmit a felnőttek hülyeségeiről, csak szeretnének a maguk módján bulizni egy kicsit. Egyébként egyszerű a dolog: ha betiltják a farsangot hamvazószerda után, akkor át kell nevezni mondjuk jelmezes teadélutánra, és ennyi. Ez egyébként olyan szempontból is jó lenne, hogy a más vallási kisebbséghez tartozó gyerekeknek sem kellene távol maradniuk a farsa... illetve teadélutántól, hiszen az elveszti felekezeti jellegét.

A lap szerette volna megtudni, hogy mi alapján született meg a farsang böjti tiltásának ötlete, és hogy miért éppen ez a köznevelés legfontosabb kérdése, de a Ficsak nem reagált a megkeresésükre.