Három órán át küzdött a félmázsás busával a magyar horgász

busa
2023.03.05. 17:02
Hatalmas méretű hal akadt Bardócz Gábor horgára, aki eredetileg keszegre vadászott a zalaegerszegi Gébárti-tónál. Három órán keresztül küzdött a hatalmas állattal, mire sikerült kifogni a több mint 50 kilós halat.

Bardócz Gábor eredetileg édesapjával egy kis családi pecaversenyre indult a zennyei Fish-Farm horgásztóra február 23-án, csütörtökön. A házibajnokság 2-2 ponttyal és pár keszeggel, döntetlen eredménnyel zárult. Azonban Bardócz Gábornak maradt egy kis etetőanyaga, így hogy az ne vesszen kárba, másnap délelőtt egyedül ellátogatott a zalaegerszegi Gébárti-tóhoz.

Úgy döntött, keszegre horgászik, amihez egy 4,20 méteres, 50–170 grammos dobósúlyú feeder bottal 120 méteres távolságon, kiakasztott kilpsszel látott neki.

Visszaemlékezése szerint eleinte egy csendesebb, kapás nélküli időszak következett, amikor hirtelen megérkezett a nem várt meglepetésvendég, a félmázsás busa. 

A kapás 12 óra 15 perc körül történt, mire azonban a hal partra került, már négy óra körül járt az idő – mondta a Pecaverzumnak

Tisztában voltam vele, hogy akkor tudom megfogni, ha felőrlöm az erejét, ezért elhatároztam, hogy ha kell, este 8-ig is maradok, de kifárasztom, akármi történik. Ahogy kívánta, mindig adtam neki a zsinórt, nem erőltettem. Ezzel a felszereléssel egy 3 kilós pontyot sokkal erősebben fárasztok, mint tettem azt ezzel a busával

– indokolta, hogy miért húzódott maratonira a harc.

Eleinte egyedül volt a tavon, a több mint három óráig tartó fárasztás felénél ért oda sporttársa, Horváth Imre, aki végül segített a hal partra emelésében. A hal a mérlegeléskor 51,72 kilogrammot nyomott.

Később kiderült, csak a feje volt 19 kiló.

Ilyen könnyű felszereléssel nem mindennap akaszt az ember ekkora halat

– mondta.

A szabályok szerint a busát nem engedték vissza a tóba, a horog ugyanis a szájába akadt.

(Borítókép: Pecaverzum)