Kemény kihívásra hív a Magyar Honvédség, van, aki lovon, van, aki vízen teljesíti

D  YT20230307016
2023.03.07. 15:19
Az idén 175 éves Magyar Honvédség a jeles évforduló alkalmából kemény kihívást hívott életre. Várják azon bátor jelentkezőket, akik április 7-ig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy maximum négyfős csapatokban lefutnak 175 kilométert. De voltak olyanok, akik leevezték a távot, és vannak, akik lóháton teljesítik.

A kihívás február 10-i indulása óta már-már önálló életre kelt. Nagyon sokan vállalták, hogy vagy egyedül, vagy legfeljebb négyfős csapatban teljesítik a távot. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely közkatona is felhúzta már a futócipőt, hiszen az ő négyes csapatuk számára is közeleg az április eleji céldátum.

Aki sportoló, az kicsit katona is. A fegyelem, a kitartás, az eltökéltség, a hűség mind azon erények közé tartoznak, amelyek összekötnek bennünket. A kihívást, amely keretei között 175 kilométert futunk le barátaimmal, elfogadtuk. Pontosan annyi évet tudhat maga mögött a honvédség, mint ahány kilométer áll a kihívás teljesítői előtt

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából meghirdetett, 175 km-es kihívásról szóló sajtótájékoztatón.

Mészáros Lázár a Batthyány-kormány honvédelmi minisztere volt, amely 1848-ban alakult meg, és ez volt az első független, felelős magyar kormány. Ezzel együtt 175 évvel ezelőtt április 7-én létrejött a Magyar Honvédség. Ennek apropóján kihívást indított Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A résztvevőknek egyénileg vagy akár csoportokban kell lefutniuk 175 kilométert április 7-ig. 

A vezérkar annyit vár el katonáitól, amit mi is képesek vagyunk teljesíteni. Ezért döntöttünk úgy, hogy teljesítjük a 175 kilométeres futást. Inkább millió veríték a tréningen, mint egy csepp vér a háborúban. Ez igaz a sportolókra is

– mondta a kihívás megkezdése előtt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Így Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt részt vesznek a táv teljesítésében, amelynek tempóját a honvédelmi miniszter diktálta.

Nem csak futva lehet a távot teljesíteni

Az elmúlt napokban a távot rendhagyó módon teljesíteni akarók is jelezték, elfogadják a kihívást. Vannak, akik leevezik, leússzák, de olyanok is akadnak, akik lóháton vágnak bele a 175 kilométerbe.

Az Egri Vízilabda Klub bejelentette, ők vízben teljesítik a távot. Győrben a légvédelmi ezred katonái a Győri Atlétikai Club által szervezett evezősversenyen, ergométeres evezéssel küzdötték le a 175 kilométeres távot.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai pedig azt vállalták, hogy március 31. és április 5. között lóháton gyűjtik össze a célként kitűzött kilométereket.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)