A nők csaknem 90 százalékát éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén

2023.03.08. 06:16
Az Avon szépségipari cég felmérése szerint számos hátrányos megkülönböztetés éri a nőket a munka világában. A cég arra szólít fel mindenkit, hogy szálljanak szembe azokkal az akadályokkal, amelyek hátráltatják a nők egyenjogúságát.

Az Avon kutatásában részt vevő nők 86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkahelyén nemi megkülönböztetésen alapuló negatív sztereotípiák akadályozzák esélyegyenlőségét – közölte az MTI.

A kutatás résztvevői szerint a legsúlyosabb hátrányuk férfitársaikkal szemben a következők:

  • rugalmas munkavégzés engedélyezése (48 százalék szerint problémás),
  • vállalkozásindítás lehetősége (29 százalék érez hátrányt),
  • megkeresett jövedelem (46 százalék érez különbséget).

A megkérdezett nők több mint egyharmada úgy véli, a férfiak számára kedvezőbbek a saját vállalkozás indításának lehetőségei, a válaszolók 61 százalékának a vállalkozásindítás legnagyobb akadálya a finanszírozás lenne.

Angela Cretu, az Avon vezérigazgatója a közleményben megjegyezte, az egész társadalom profitálhatna abból, ha a nőknek több lehetőséget és egyenlőséget adnának. Annak ellenére, hogy ez ügyben egyes országok pozitív lépéseket tesznek,

sok nő még mindig akadályokba ütközik, amikor a választás szabadságáról, a munkáról és a kereseti lehetőségekről van szó

– tette hozzá a vezérigazgató.

A kutatást a Censuswide végezte 7145 nő részvételével az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Lengyelországban, a Fülöp-szigeteken, Törökországban és Dél-Afrikában 2023 januárjában.