Videó: Génmódosított, UV-fény alatt világító halakat árusítottak Magyarországon

2023.03.09. 13:07 Módosítva: 2023.03.09. 13:57
Országszerte több kisállat-kereskedésben is genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban

szokatlanul élénk színű, UV-fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek.

Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó. A vizsgálat után a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben.

A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy

A GENETIKAI ÁLLOMÁNYUK EGY MÁSIK ÉLŐLÉNY, JELLEMZŐEN TENGERI MEDÚZA VAGY KORALL GÉNJEIT IS TARTALMAZZA.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján a szóban forgó állatok értékesítése jogellenes. 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal

  • behozatala,
  • forgalomba hozatala,
  • az ország területéről való kivitele
  • és szállítása is. 

A Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben eljárást indított, melyek lezárásakor milliós nagyságrendű bírság várható. A hatóság kiemelten felhívja a kisállat-kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban tilos. A jogellenes gyakorlatot a jövőben is kiemelten ellenőrizni fogják a szakemberek.