Átadták a Magyar Újságírók Országos Szövetségének sajtónapi díjait

2023.03.14. 14:54
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a hagyományoknak megfelelően a magyar sajtó napja alkalmából rendezett ünnepségén szakmai díjakat adott át.

A keddi rendezvényen adták át a Magyar Sajtódíjat is, amelyet négy évvel ezelőtt alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Ezt a szakmai díjat a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hozták létre. Évente három díj adományozható.

2023-ban Nyilas Gergely újságírót (Telex), Huszti István fotóriportert (Telex), a Nyugat.hu, valamint a Partizán szerkesztőségét díjazták ebben a kategóriában. A díjakat a MÚOSZ elnöke, Kocsi Ilona adta át a budapesti székházukban tartott ünnepségen – olvasható a szövetség honlapján.

Szále László, az Aranytoll Bizottság elnöke és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke idén hat újságírónak adta át az Aranytoll Életmű-díjat.

A kategória díjazottjai:

  • Bóta Gábor színházkritikus, szerkesztő;
  • Eszéki Erzsébet kulturális újságíró;
  • Kárpáti János külpolitikai újságíró;
  • Szekfű András filmtörténész, médiaszociológus;
  • Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese és
  • Németh Zoltán, a vajdasági Magyar Szó volt főszerkesztő-helyettese.

A MÚOSZ elnöksége 2018-ban hozta létre a szövetség Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a szervezet iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagtársaknak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket.

Az idei díjazottak: Feuer Mária, Horn János, dr. Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András, Nádory István, Sándor György, Surányi Erika és Vitray Tamás.

A MÚOSZ 2013 óta – néhány év kihagyással – a magyar sajtó napja alkalmából rendezett ünnepség keretében kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet is adományoz.

A 2023-as évben a következő személyek lettek tiszteletbeli tagok:

  • L. Ritók Nóra pedagógus, grafikusművész, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója;
  • Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének tanszékvezető docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, valamint
  • Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Baumgarten-emlékdíj újraalapításának kezdeményezője, a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítvány megalapítója.

A Földes Anna interjú-díj idei nyertese Mátrainé Mester Katalin. A díjra olyan, írásos formában elkészített interjúval lehetett pályázni, amely a díjátadást megelőző évben készült és jelent meg a nyomtatott vagy elektronikus sajtóban. A pályázatokat idén is egy – Földes Anna családja által felkért – háromtagú szakmai kuratórium értékelte.

Földes Anna előbb az Irodalmi Újság, majd évtizedeken át a Nők Lapja munkatársaként több ezer interjút készített művészekkel, tudósokkal és közszereplőkkel. Nemcsak művelte az interjúkészítést, de tanította is.

A MÚOSZ néhány szakosztálya kiemelt feladatának és egyúttal küldetésének is érzi, hogy az általuk alapított díjat a kiemelkedő szakmai munkát végző újságírók évről évre megkapják. Idén három szakosztály díját adták át.

Az Év Gazdasági Újságírója-díjat Jandó Zoltán, a G7 újságírója vehette át. A környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végző újságírónak járó Soó Rezső-díjat Osváth Sarolta (főszerkesztő, Heti TV) kapta, míg a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák elismerésére alapított Virág F. Éva-díjban Herczog Noémi színikritikus, szerkesztő részesült.