Alapvető élelmiszerek tűnhetnek el a boltok polcairól
További Belföld cikkek
- Rétvári Bence: Januártól átlagosan 21,2 százalékkal nő a tanárok és az óvónők bére
- Sulyok Tamás karácsonyi üzenete: Sose tekintsünk a másik magyarra ellenségként!
- Műtét közben tanul az új budapesti robotsebész, de egyedül mégsem operálhat
- „Megszólalt a Kicsi” – karácsonyi különkiadást kapott a Menczer–Magyar-csörte
- Padlógázzal ment szemben a forgalommal egy ámokfutó sofőr Szolnokon
Kávéból mindennap több mint kétmilliárd csésze fogy a világon, de nem biztos, hogy ez sokáig így marad. Az előrejelzések szerint ugyanis az évszázad közepére a mostani kávétermőterületek akár fele alkalmatlanná válhat a termesztésre.
Magyar tulajdonban csupán egyetlen kávéültetvény van a világon, amely Costa Ricán található. A tulajdonos most arról beszélt, hogy hatalmas mértékben nő az UV-sugárzás, és emiatt a helyi agrárminisztérium folyamatosan kongatja a vészharangot.
Azok az ültetvények, amelyek nem kezdik meg azonnal az árnyékolást a területeken, (…) tíz év múlva már nem szüretelnek
– fogalmazott Tóth Sándor, az ültetvény tulajdonosa az ATV Híradójában.
Mint mondta, az árnyékolás nagy problémát jelent, hiszen nő a páratartalom, ami új gombás betegségek megjelenését okozhatja. Ehhez társul, hogy alig akad már, aki művelje a területeket, mivel az emberek nem akarnak nehéz mezőgazdasági munkát végezni. Tóth Sándor ugyanakkor biztos benne, hogy a kávé túlél, egy egész iparág dolgozik ezen.
Más alapvető élelmiszerekre is ez várhat
Az ENSZ szerint nagy veszélynek vannak kitéve a rizstermesztésre szánt földek is, amelyek életképessége több mint ötven százalékkal csökkenhet a évszázad második felére.
A klímaváltozás Magyarországot sem kerüli el, sőt az átlagosnál jobban is sújtja.
Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója elmondta, Európában – és sajnos a Kárpát-medencében is– egyre jelentősebbek az aszályok.
A szakértő hozzátette, az évszázad második felében akár 60-80 százalékkal is kevesebb kukorica teremhet Magyarországon az évszázad végére.
Van egy másik fontos termény, amely miatt szintén aggódhatunk. Az étkezési burgonya is veszélyben van, ugyanis 2019-ben még több mint 13 000 hektáron termesztették hazánkban, tavaly azonban már csak 7500 hektáron folyt a termesztés
– fogalmazott, hozzátéve, a világ népességének növekedése mellett a fokozódó élelmiszerhiány tömeges népvándorlásokhoz vezethet.
(Borítókép: John Tlumacki / The Boston Globe / Getty Images)