Templom, kórház és kulturális központ újjáépítését segíti a kormány Törökországban

2023.03.20. 17:15
A földrengést követő eddigi segítségnyújtáson felül a magyar kormány felajánlotta, hogy finanszírozza egy ortodox templom és egy kulturális központ újjáépítését, valamint részt vesz egy lerombolt kórház rekonstrukciójában. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó Péter a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak megsegítését célzó nemzetközi donorkonferencián közölte, Magyarország biztosítja a szükséges anyagi forrásokat a szír ortodox egyház Szent Péter- és Szent Pál-templomának újjáépítéséhez Adiyamanban – közölte az MTI.

Emellett a kormány finanszírozni fogja egy kulturális központ újjáépítését Osmaniyében, ahol az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőnek, Bartók Bélának is állandó kiállítása van – tudatta a tárcavezető, aki hozzátette: hazánk részt vesz továbbá egy, a helyi hatóságok által választott kórház újjáépítésében is.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy egymillió dollárt különítettek el szír keresztény egyházak azon programjai számára, amelyek fő célja a természeti katasztrófa nyomán hajléktalanná vált emberek megsegítése és a helyzet stabilizálása.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a februári földrengés hírére azonnal mentőcsapatokat küldött Törökországba.

Összesen 167 magyar szakember érkezett a helyszínre 29 mentőkutyával, akik 35 ember életét tudták megmenteni. Ezt követően 120 tonna egészségügyi-orvosi felszerelést szállított le hazánk a török egészségügyi ellátórendszer működőképességének támogatása érdekében

– mutatott rá.

Végezetül pedig reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a törökországi újjáépítés, amelyre szavai szerint Recep Tayyip Erdogan török elnököt és elkötelezettségét ismerve jó esély van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport