Főpolgármester-helyettes: A főispán nem adhat utasításokat a fővárosi önkormányzatnak

20220103124811 PAP 4533
2023.03.27. 09:55
Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese közölte: ha a fővárosi közgyűlés nem szeretné megváltoztatni a Horn Gyuláról elnevezett sétány nevét, akkor nem fogja átnevezni. Ha pedig ezzel Sára Botond főispánnak problémája van, akkor a bírósághoz fordulhat, és majd a bíróság megítéli az ügyet – mondta.

Nemrég írtunk arról, hogy Budapest Fővárosi Kormányhivatala felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy 30 napon belül változtassa meg a közterület nevét. 

Erre reagált most Kiss Ambrus, aki azt mondta  Népszavának: „A fővárosi közgyűlés harminc napon belül megtárgyalja, hogy Sára Botond főispán, volt fideszes józsefvárosi polgármester felszólításának eleget téve megváltoztassa-e a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét, de ha a közgyűlés fenntartja azt az álláspontját, amit már kétszer is megszavazott, akkor marad az elnevezés.” 

Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak

– mondta Kiss Ambrus.

Kiemelte azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés akár úgy is dönthet, hogy nem változtatja meg a közterület nevét. „Ha így tesz, Sára Botond a bírósághoz fordulhat, és majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet” – vélekedett.

A főispán azért kért névváltoztatást, mert 

a hatályos jogszabályok szerint nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett – márpedig Horn Gyuláról ismert, hogy annak idején karhatalmista, pufajkás volt. 

Korábban azt is megírtuk: a Mi Hazánk Mozgalom úgy emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól, hogy Novák Előd, a párt politikusa fekete zacskókkal takarta le a Budapest XIII. kerületében található Horn Gyula sétány utcanévtábláit. 

(Borítókép: Kiss Ambrus 2022. január 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)