Bezárhat a miskolci menhely, mert hatalmasra duzzadtak a költségeik

2023.03.28. 21:28
Körülbelül 300 állat van jelenleg a Miskolci Állatsegítő Alapítvány menhelyén, ahol 400 műtétet is végeztek tavaly, de ha nem kapnak segítséget, a nyár közepén bezárhatnak, mert a költségeik 30-40 százalékkal emelkedtek. A menhely az államtól vár segítséget.

Körülbelül 300 állat van jelenleg a miskolci menhelyen, tavaly hatszáz kutya és macska érkezett hozzájuk, de a felét sikerült örökbe adni. Tavaly több mint 400 műtétet is elvégeztek az alapítványnál, de egy műtét ára nagyjából 120 ezer forint körül van, amit már nagyon nehezen tudnak kigazdálkodni.

A vezető úgy számol, ha nem kap segítséget az alapítvány, akkor a nyár közepén be kell zárniuk. Arra is kitért, hogy az államtól várnának segítséget.

Az állati betegszobán, valamint a macskaházon kívül az alapítvány összes helyiségében 16 fok van, tehát a dolgozók szinte egész nap 16 fokban vannak a menhelyen – árulta el Kisfalvi Nyina, az alapítvány vezetője, aki elmondta azt is: 30-40 százalékkal emelkedtek a költségeik.

A gyógyszerek költségei is emelkedtek, emiatt pedig nem tudnak előre bevásárolni a gyógyszerekből, vakcinákból. Emiatt egy, esetleg három hónapra előre tudnak rendelni különböző készítményeket, így pedig még drágábban tudnak ezekhez hozzájutni. 

Tulajdonképpen állami feladatokat látunk el a civil lakosság segítségével, tehát a legfőbb bevételi forrásunk az adók 1 százaléka

– fogalmazott Kisfalvi Nyina az RTL Híradónak.

Hozzátette: az adomány mennyiségén úgy érzik, a lakosság már nem terhelhető tovább, szerinte jóval kevesebb adomány érkezik be, mint korábban.

Az RTL Híradó stábja megkereste az állatvédelmi kormánybiztost, terveznek-e bármilyen támogatást adni az állatmenhelyeknek. Közleményükben azt írták, hogy tavaly év végéig 500 millió forint támogatást utaltak ki állatvédő civil szervezeteknek. Azt is elmondták, a szomszédunkban dúló háború okozta gazdasági nehézségek a civil állatvédőkre is hatással vannak.