Leváltották Pomázi Gyulát

PAP 2187
2023.04.05. 17:33
Április 15-én távozik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöki székéből Pomázi Gyula – tudta meg az Index. Utódja kinevezése egyelőre várat magára.

Pomázi Gyula több mint négy éve állt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) élén, ahol 2019 márciusában Luszcz Viktort váltotta. Az 55 éves, gépészmérnök végzettségű szakpolitikus az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára volt (2018–2019), mielőtt felkérték volna az SZTNH vezetésére.

Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) töltött be hasonló tisztséget iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkárként (2017–2018), előtte az NGM vállalkozásfejlesztési főosztályát vezette (2016–2017). 

Az Index úgy tudja, a szervezeten belül immár nyílt titok, hogy napokon belül távozik elnöki posztjáról Pomázi, arról azonban egyelőre nincs hír, ki lehet április 15-e után az SZTNH első embere. Értesülésünkkel megkerestük a hivatalt, választ egyelőre azonban nem kaptunk.

Érdekesség, hogy a szellemi tulajdon szakterületével részbeni átfedésben működő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál (NKFIH) is történt személycsere a közelmúltban, miután Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése értelmében március 7-től Kiss Ádám az NKFIH új elnöke. Birkner Zoltánt váltotta.

(Borítókép: Pomázi Gyula. Fotó: Papajcsik Péter / Index)