Óriási csalást hajtottak végre a napelemekkel, de elkapta őket a NAV

2023.04.12. 11:01
Egy észak-alföldi gazdasági társaság korábbi és jelenlegi ügyvezetője fiktív adatokkal és hamis okiratokkal több száz millió forint értékben csalt el napelemparkok létrehozására szóló támogatásokat. A nyomozók elfogták a csalókat, a NAV lefoglalta a céget.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatnak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, az ügyben egy napelemparkot is lefoglaltak – tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint gyanúsítottként hallgatták ki egy észak-alföldi gazdasági társaság korábbi és jelenlegi ügyvezetőjét, aki

fiktív adatokkal és hamis okiratokkal 900 millió forint értékben csalt el támogatásokat.

A NAV munkatársai „követelésként foglalták le egy napelempark jövőbeni termelésének ellenértékét is”, az akcióban a költségvetést ért kár teljes egészében megtérül – írták. A társaság régi és új ügyvezetője is fiktív adatokkal csalt a napelempark létrehozására kiírt pályázatokon.

A projekthez szükséges önerővel sem rendelkeztek, annak meglétét valótlan tartamú magánokirat felhasználásával próbálták igazolni – olvasható a közleményben, amelyben kitértek arra, hogy a cég a termelőeszközök beszerzéséhez – a vissza nem térítendő támogatás mellett – kamatmentes kölcsönt is kapott.

A közlemény szerint a pályázati összeg igénylésének egyik feltétele három érvényes árajánlat volt, de a becsatolt német és dán ajánlatok fiktívnek bizonyultak. A beszerzett burkolatjelfestőt sem a legjobb árajánlatot adó cégtől vették meg, ráadásul kiderült, hogy a pályázatban feltüntetett azonosítókkal nem is gyártottak olyan gépet.

Az akcióban a nyomozók egyszerre több helyszínen gyűjtöttek bizonyítékokat. Több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, köztük négy, egyenként 500 kilowattóra teljesítményű napelemes kiserőművet. A napelempark által a jövőben megtermelt villamos energia ellenértéke – a követelés erejéig – a NAV-hoz folyik majd be.