Deutsch Tamás óvatosságra intette az amerikai nagykövetet

2023.04.15. 13:38
Deutsch Tamás közösségi oldalán reagált az Egyesült Államok által kivetett szankcióra, egyúttal üzenve a budapesti amerikai nagykövetnek, David Pressmannek. Mint írta, „mi már hazaküldtük a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is”.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint ötven személyre és intézményre vetett ki szankciót, hogy csökkentse Oroszország és az oroszországi személyek hozzáférését a nemzetközi rendszerekhez. A listán szerepelt a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank is.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet úgy fogalmazott a bejelentéskor, hogy „a Kreml által finanszírozott platform jelenléte Magyarországon veszélyt jelent az európai országokra és a szövetségesekre”.

A bejelentés fényében a kormány áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, ezért a bankból való kilépés mellett döntöttek.

Az amerikai nagykövet szavait egy sajtótájékoztatón kommentálta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború szomszédságában található, míg az Egyesült Államok egy óceánnal odébb, így ebből fakadóan nyilván eltér a két kormány helyzetértékelése. Végül hozzátette, hogy „kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk”.

Deutsch Tamás kicsivel később, szombat reggel döntött úgy, hogy reagál a pártja által „présembernek” hívott nagykövet szavaira.

Mi már hazaküldtük a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is. Óvatosan, Mr. Pressman! Ennyi

– üzent közösségi oldalán a fideszes politikus.