A Magyar Honvédség 1,65 milliárd forintból fejlesztette katasztrófavédelmi képességét

2023.04.20. 12:13
A Magyar Honvédség részben európai uniós forrásból megvalósult projektjében olyan eszközöket vásárolt, amelyek segítik, hogy a honvédség hatékonyan tudjon részt venni a katasztrófák megelőzésében, a kár elhárításában.

Solymosi Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, a katasztrófavédelmi projekt menedzsere az eszközök csütörtöki átadásán a honvédség budapesti anyagellátó raktárbázisán arra hívta fel a figyelmet, hogy 

egyre gyakoribb és hevesebb természeti katasztrófákkal kell számolni világszerte és Magyarországon is.

Az ezredes kiemelte, a magyar lakosság már nemcsak az ország területi szuverenitásának védelmezőjeként tekint a Magyar Honvédségre, hanem úgy is, mint a polgári lakosság, az infrastruktúra, az anyagi javak védelmezője.

Mint mondta, az EU Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) katasztrófavédelmi projektjében beszerzett eszközöknek köszönhetően a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képessége „évek óta nem látott fejlődésen ment keresztül”.

A most beszerzett eszközök között vannak egyebek között hűthető-fűthető sátrak, rakodó földmunkagépek és lánctalpas buldózerek is – írta az MTI.