Honvédelmi miniszter a védelmi kiadások emeléséről: A kormány számára ez nem a plafon, inkább a küszöb

DBOGI20230331068
2023.04.21. 13:29
„Magyarország támogatja Svédország NATO-csatlakozását, és nem mi leszünk az utolsó ország, amelyik ratifikálja a svédek észak-atlanti tagságát” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miután Oslóban találkozott a norvég védelmi miniszterrel. A magyar honvédelmi miniszter arra is kitért, hogy a politikában nem szerencsés üzengetni. Ezzel arra utalt, hogy az amerikai védelmi miniszter szerdán azt mondta, jó lenne, ha júliusra Svédország már NATO-tag lenne.

Amint arról már az Index is beszámolt, Oslóban találkozott egymással Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter. Első és legfontosabb pontként Magyarország légvédelmi rendszerének kiépítéséről beszéltek, amelyhez Norvégia a NASAMS rakétarendszerrel járul hozzá. A honvédelmi miniszter emiatt még egy napot maradt Norvégiában, pénteken a Kongsberg nevű hadiipari céget látogatja meg, ahol magyar katonákkal találkozik, akik a NASAMS légvédelmi rakétarendszert tanulják kezelni.

Ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, „a magyar védelmi kiadásoknak az észak-atlanti szervezet által elvárt mértéke már idén elérheti az elvárt két százalékot, ez pedig a magyar kormány számára nem a plafon, inkább a küszöb”.

A tárcavezető elmondta, a találkozó kiemelt témái közé tartozott továbbá a svéd NATO-csatlakozás ügye is. Mint elmondta, Magyarország és személyesen ő is támogatja Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szövetséghez. A miniszter arra reagált, hogy tegnap az amerikai védelmi miniszter azt mondta, alig várja már, hogy Svédország a NATO tagja legyen – derül ki az ATV riportjából.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP-frakciónak még vannak vitáik a svédekkel, de úgy véli, ezeket rövid időn belül tisztázhatják.

Ez a munka még zajlik, és hamarosan eljuthatunk a ratifikációig, én azt gondolom, hogy Magyarország semmi esetre sem lesz az utolsó ebben a sorban

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A magyar nemzeti hadfelszerelési igazgató is úgy látja, fontos Svédország NATO-csatlakozása. Tömböl László szerint három ország, Svédország, Finnország és Norvégia egy szerződés keretében együttműködött, ezen eljárásaik a NATO-eljárásoknak megfelelőek voltak, úgyis, hogy a svédek és a finnek nem is voltak a NATO tagjai.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2023. március 31-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI)